Шести фестивал "Срещи на младото европейско кино"

Форум "Кино в училище"

За шеста поредна година ще се състои фестивалът „Срещи на младото европейско кино”, който ще се проведе от 21 до 23 юни  във Френски институт в България, зала "Славейков".

Всички събития и прожекции са с вход свободен, след предварително записване на arteurbanacollectif@gmail.com

Основан през 2014 г., фестивалът се организира от сдружение „Арте Урбана Колектив“ с подкрепата на Френски институт в България и Експресбанк.

Тази година фестивалът включва и първия по рода си форум „Кино в училище“. 

Вижте програмата на фестивала (PDF, 3,48 MB)

Следете фестивала във Facebook

Директорът на фестивала Ралица Асенова споделя, че акцентът тази година ще бъде темата за обучение по кино в училище и изкуствa въобще, което според нея е също толкова важно колкото обучението по математика в съвременния свят.

Участниците във форума ще могат да се запознаят с гледната точка на учители и културни дейци, които практикуват успешно програми по кино в училище, показват филми и заснемат такива, дискутират киноезика на класическото и съвременното кино. Ще бъдат проведени дискусии на базата на техния опит, откровен разказ за  работата им с ученици от различни възрастови групи, за педагогическите материали и колекцията  от филми, предоставени от програмата по кинообразование CinEd, прилагане успешно в България от екипа на фестивала. Резултатите от програмата ще бъдат представени от учители, работещи с нея, с цел обмен на опит и анализ на работещи модели. Паралелно ще  бъдат  представени и филми, направени от ученици, в присъстието на авторите им.

От няколко години организаторите на фестивала работят усилено за идеята киното да се превърне в общообразователен предмет в българското училище. От това ще спечелят най-вече децата, запознавайки се с киноезика, с класики и съвременни филми, част от европейската и световна кинематография. Те ще повишат и развият интелектуалните си способности, както и ще научат повече за седмото изкуство, подобно на техните връстници от различни държави в Европа, където кинообразованието в училище вече е факт.

С  амбициозната програма, киното да заеме мястото си в училище се е заел Френския институт в Париж. Неговата програма CinEd, финансирана от програма „Творческа Европа / MEDIA“, вече обхваща десет европейски държави. Всяка държава е представена с един или два филма, преведени и придружени с педагогически материали, улесняващи учителите при работата им с учениците. Благодарение на сдружение „Арте Урбана Колектив“ за последните 4 години близо 5000 ученици в България са гледали поне един европейски филм от платформата.   Ставаме свидетели на това, че изучаването на кино в училище създава възможност на всеки ученик, дори и изоставащ от класическата учебна система, да интерпретира видяното на екрана, както и да изгражда инструментариум, чрез който да разбира и филтрира образите, с които се сблъсква постоянно.                                                  

Учителят Даниел Симеонов, активен участник в програмата  споделя:  "Допадат ми предложенията на платформата CinEd за педагогическа работа след филмите – създаване на плакат, различен от този, който сме видяли преди прожекцията,  писане на писмо до режисьора или до главния герой... Възможностите са много и най -ефективна е импровизация от страна на един учител, който предварително се е запознал с филма и познавайки своите ученици предизвиква интереса им, като в същото време неусетно се възпитава в естетическо отношение към седмото икуство.”

Фестивалът „Срещи на младото европейско кино“, верен на принципа си да предлага последните постижения на киното в Европа, ще представи в своята програма съвременни филми и класики. На първо място  ще бъдат показани  два филма на Клеман Кожитор - „Галантни Индии” и „Брагино”, номинирани за награда „Сезар“ в категория „най-добър късометражен“ филм през 2019г.             

Селекцията се допълва от филми, илюстриращи темата на фестивала „Кино в училище”. Между тях е кинокласиката на Жан Виго „Нула за поведение“ и още „Първият учебен ден“ на Жак Розие.                                                                                      

Ще бъде показан  и документалният филм „Формулата на Тео“ на режисьора Николай Василев. Едни от въпросите, които филмът поставя е „Какво е важно за доброто образование?“ и „Трябва ли един успешен физик да познава поезията на Хьолдерлин?”. Лентата провокирана по-общирна дискусия на тема „достъп до качествено образование“.

Друг филм от селекцията  - „Сто деца в очакване на влак” на режисьора Игнасио Агуеро е поетичен разказ за група деца от беден квартал на Сантяго, Чили . Всяка събота църквата на Ермида се превръща в кинозала, а децата, които никога не са ходили на кино, създават филм, след като сами са изработили устройствата, довели до изобретяването на седмото изкуство.

В свой филм-автопортрет неповторимия Жан Люк Годар казва: „Тъй както има правило, има и изключение. Културата съществува като правило, а изкуството като изключение. Всички повтарят правилото: компютри, тениски, телевизия, никой не произнася изключението, то не се произнася. То се пише - Флобер, Достоевски, то се композира - Гершуин, Моцарт, то се рисува - Сезан, Вермеер, то се снима - Антониони, Виго.“

В този смисъл изкуството не се преподава, то се среща, експериментира, предава се по други пътища - чрез дискусии, форуми и фестивали. Шестото издание на „Срещи на младото кино” е едно от тях. Не го пропускайте!