Отворени книги - Пиер Льометр

 

Френският институт и издателствоКолибриви канят на литературната вечерОтворени книги“, посветена на романитеЩе се видим там горе и „Цветовете на пожара“, първите две творби от трилогията на Пиер Льометр в превод на Росица Ташева.
 

„Всъщност той не ставаше за политик. За тази работа му трябваше завидно  его, а неговата сила беше в парите. Парите обаче предпочитат да останат в сянка.“

                                                            Пиер Льометр, „Ще се видим там горе“.

           

            Преди пет години Пиер Льометр получи „Гонкур“ за романа си „Ще се видим там горе“. През 2018, едноименният филм бе награден със „Сезар“ за най-добра екранна адаптация на литературна творба на режисьора Албер Дюпонтел. 

            В „Цветовете на пожара“, публикуван миналата година, Пиер Льометр продължава да изследва историята, като ни пренася в смутните времена между двете световни войни на фона на финансови кризи и отмъщение.

            Енергичният стил, композицията на повествованието и неизчерпаемото вдъхновение навярно ще подтикнат критиците да определят творбите му като „приключенски романи“. Те  разбира се, притежават някои от характеристиките на жанра: съспенс, смърт на хоризонта, поредица от изпитания. Приключенската литература, понесена във вихъра на действието и харизмата на разбунтувалите се срещу несправедливостта герои,  съпровождала неизменно Пиер Льометр в неговата младост. „Идеалният роман за мен е история на Александър Дюма, разказана от Лев Толстой“, твърди  познавачът на световната литература.

 

 

Участници в дискусията: 
Росица Ташева, редактор в издателство „Колибри“ и преводач
Модератор: Албена Шарбанова


4 април, четвъртък, 18,30 ч.
Медиатеката на Френския институт
„Пл. „Славейков“ 3