Скулптурен проект Sariev + Markov

Френският институт в България е основен партньор на скулптурния проект Sariev + Markov - иницииран съвместно от галерия Sariev Contemporary (Пловдив) и леярна Марковстудио (София) - едно от най-големите скулптурни ателиета в България, разполагащо с богат опит за работа с артисти от световна величина като Пол Маккарти, Ричард Джексън, Джейсън Роудс, Сам Дюрант, Ванеса Бийкрофт, Стефан Николаев, Недко Солаков.

Тази програма има за цел, чрез различни дейности – създаване на резиденция за гостуващи артисти, организиране на срещи, работилници, дни на отворените врати, изложби и сътрудничество с публични институции - да създаде поле за творческа изява и представяне на скулптурни проекти, предназначени за публичното пространство, както и подходящи условия за обсъждане и развитие на такива проекти  в България и чужбина.

Скулптурният проект Sariev + Markov си поставя за задача да насърчава обсъждането, от една страна, на мястото на съвременната скулптура в днешни дни: как се създава, каква е ролята й, как бива тълкувана в контекста на  различните места и обстоятелства на представянето й пред публика, какъв е международният опит за създаването й, от друга страна на позиционирането й в публичното пространство (градини, паркове, публични сгради) и етичните въпроси, свързани със споделяне на общото пространството за обитаване.

Скулптурният проект започва през декември 2019 г. с конференции, презентации, ателиета и изложби, както и приемане на гостуващ артист, под ръководството на съвет, съставен от Веселина Сариева (директор и основател на Sariev Contemporary), Марин Марков (директор и основател на Марковстудио), международните куратори - Дария дьо Буве (старши куратор, Palais de Tokyo, Париж), Аарон Мултон (куратор, Лос Анджелис) и българо-френския артист Стефан Николаев.

Предстои откриването на първия скулптурен проект и артистична резиденция Sariev + Markov, в партньорство с Френския институт в България, Столична община, Софийска градска художествена галерия с филиала й галерия „Васка Емануилова“ и Фондация „Отворени изкуства“. Френският артист – пръв гост на резиденцията, избран от кураторката Дария дьо Буве (старши куратор на Palais de Tokyo, Париж) е скулпторът Уилфрид Алмендра.

Дария дьо Буве и Уилфрид Алмендра ще бъдат в София през месец март и ще изнесат следните лекции:

- Лекция „Създаване на мостове - изкуство в публичното пространство“ на Дария дьо Буве на 19 март 2019 от 18:00 ч. в зала „Славейков“ на Френския институт с вход свободен до запълване на местата и осигурен симултанен превод на български език.

- Разговор с Уилфрид Алмендра на 28 март 2019 от 18:00 ч. в зала „Славейков“ на Френския институт с вход свободен до запълване на местата и осигурен симултанен превод на български език.