Отворени книги - Гийом Мюсо

 

Френският институт в България и издателство „Изток Запад“ ви канят на литературната вечер „Отворени книги“, посветена на творчеството на най-четения съвременен писател във Франция, Гийом Мюсо.

Това е древна китайска мъдрост: човек има два живота и вторият му започва тогава, когато човек осъзнае, че има само един“.

                                                                                          Гийом Мюсо, „Да уловиш мига“.

 

            През 2018-та, с един милион и шестстотин хиляди продадени екземпляра, Гийом Мюсо отново доказа, че е най-любимият писател на французите. Той се класира за осми път на първо място в Топ 10 на най-продаваните книги във Франция.

            Тук е мястото да уточним, че читателите в целия свят също харесват романите му, защото те са преведени на 42 езика.

            Мюсо публикува по един бестселър годишно, девет от които: „И след това“, „Ще бъдеш ли тук?“, „Защото те обичам“, „Повикът на ангела“, „Хартиеното момиче“, „Сентръл парк“,  „Момичето от Бруклин“, „Да уловиш мига“, „Парижката квартира“ са преведени и издадени  на български език.

            Творбите на писателя не се нито розови романи, нито трилъри или научна фантастика, а само граничат с тези жанрове. В качеството си на разказвач, Мюсо е изключително почтен към читателя, хваща го за ръка и го въвежда в своя въображаем свят.

            Темпото в началото на творбите му е спокойно, ала постепенно се ускорява, за да достигне връхната точка на разследването, което водят главните герои. Разследването им помага да опознаят себе си, да се обърнат към своето миналото, да размислят осъществими ли са надеждите им и да преразгледат очакванията си за бъдещето.

            Композицията на романите на Мюсо е кинематографична, затова някои от тях са вече екранизирани.  

 

Участници в дискусията:

Венера Атанасова, преводач

Албена Шарбанова, модератор

 

28 февруари 2019, четвъртък, 18,30 ч.

Медиатеката на Френския институт

Пл. „Славейков“ 3