Покана за кандидатури на Cité internationale des arts за своите резиденции от месец юли 2019 г.

Cité internationale des arts обавява конкурс за набиране на кандидатури за своите резиденции от месец юли 2019 г. Срок за подаване на документи от 15 януари до 1 март 2019 г.

Основана през 1965 г., днес Cité internationale des arts е резиденция, която от своето създаване до момента е посрещнала повече от 22 000 артисти. Идеалното ѝ местоположение в сърцето на Париж и нейният ангажимент да постави артиста в сърцето на проекта, дава главна роля на Cité internationale des arts в културния пейзаж на Париж и на международната сцена.

Cité internationale des arts посреща всяка година повече от 1000 творци от 90 страни в повече от 300 жилища-ателиета в центъра на Париж, Маре, както и Монмартър. Този амбициозен проект дава единствен статут на Cité internationale des arts, който насърчава срещите, артистичните пресичания и креативността.

Кандидатури 2019

Всяка година Cité internationale des arts организира две комисии за прием, посветени на различни дисциплини, за да отдаде шестдесет жилища-ателиета. Резиденциите се отдават на френски или чуждестранни артисти или куратори, в областите : визуални изкуства, музика, писане и сценични изкуства, които са на възраст над 18 години, за период на пребиваване от 2 до 12 месеца.

Приемните комисии са съставени от експерти в съответните дисциплини, включващи представители на Министерството на културата, Кметството на Париж, Френския институт, представители на културни институции, ръководители на консерватории и училища по изкуствата, независими членове на комисията и др.

Членовете на журито оценяват професионалния опит на кандидата, като обръщат особено внимание на качеството на проекта, нуждата от престой в Париж, планирания работен протокол и вече установените контакти на кандидата.

Тази година подаването на кандидатури е до 1-ви март 2019, а резултатите ще бъдат съобщени в края на април. 

 

Снимка от сайта на Cité internationale des arts