НOЩ НА ИДЕИТЕ СОФИЯ 2019

Посолството на Франция в България и Френският институт имат удоволствието да Ви поканят на събитието „Нощ на идеите София 2019“.

31 януари, четвъртък, от 15:30 до 21:00 ч., Френски институт 

Нощта на идеите е инициатива на Френския институт в Париж и се организира едновременно в повече от 50 държави по света. Тази година тя е посветена на темата „С лице към настоящето“. 

В България събитието ще бъде посветено на Космоса, климатичните промени и отпадъците. 

Нощта на идеите се организира в партньорство с:

Европейската космическа агенция (ESA), Национален център за научни изследвания, Франция, Българска академия на науките, Институт за космически технологии и изследвания - БАН и Столична община

 

 

и с подкрепата на:  Thales GroupBNP Paribas и Bulgaria Air.

Програмата е разделена на модули. Вход свободен след РЕГИСТРАЦИЯ до запълване на местата в зала „Славейков“.

Програма:

15:30 – 16:00 –Прожекция на филма „Шпицберген – вахта за климата" (2018), копродукция на Националния център за научни изследвания, Франция

16:15 – 17:00 – Среща с г-н Ерве Льо Трьо, академик и специалист по климатичните промени

17:15 – 18 00 – Кръгла маса „Кръговата икономика в думи и в картини", с участието на            г-н Франсоа-Мишел Ламбер, депутат и председател на Института за кръгова икономика, Франция, г-н Марк Болар, основател на стартъп-а НАСЕКОМО и представители на българската спортна инициатива Wind2Win срещу замърсяванията на Черно море

18 :15 – 18:45 – Откриване на изложбата „Централна Европа през погледа на Европейската космическа агенция“, организирана съвместно с Европейската космическа агенция

19:00 – 20:00 – Прожекция на филма „Тома Песке - Космическият пратеник"

20:00 – 21:00 – Дебат с френските космонавти Клоди и Жан-Пиер Еньоре и с българския космонавт Александър Александров

 

Открийте още:

- Насекомите на NASEKOMO

- Щанда за космическа храна и скафандъра на космонавта Александър Александров

- "Климатът на 360°" - изложба на Universcience заедно с Фондация БНП Париба

- Детско ателие за околната среда

Участници

Ерве Льо Тро е световноизвестен френски климатолог, специалист в електронните климатични симулации, член на Френската академия на науките. Той е директор на Института „Пиер-Симон Лаплас“. Неговите международно признати трудове му дават възможност да се присъедини към Междуправителствената експертна група по изменение на климата към ООН и да участва в ръководния комитет на  Конференция на ООН по изменението на климата в Париж през 2015 г. (COP21). По време на своя престой, той ще проведе дискусия с публиката в зала „Славейков“ след прожекция на филма „Спицберг, наблюдателите на климата" (30 мин., 2018 г.), копрудкция на Националния център за научни изследвания, Франция (CNRS). Отвъд теорията на катастрофите, той разглежда ясно и обективно темата за изменението на климата.

 

Франсоа-Мишел Ламбер е член на Парламента на Франция и на комисията за устойчиво развитие и устройство на територията към Националното събрание. Той е президент и основател на Института за кръгова икономика, който е асоциация на компании, неправителствени организации и висши учебни заведения,  насърчавща развитието на икономика, основаваща се на ресурсите, тяхното опазване и ефективно използване. Институтът е референт във Франция и партньор на публичните власти. Г-н Ламбер е удостоен с наградата „Marianne d'Or“ за устойчиво развитие за своята проактивна дейност в подкрепа на кръговата икономика. Заедно с Марк Болар, който ще представи старт-ъпа НАСЕКОМО, и с представителите на спортната инициатива Wind2Win, той ще разгледа темата с публиката на Френския институт.

 

Клоди Еньоре е учен, специализиран в невронаука (Национален център за научни изследвания, Франция, CNRS), космонавт и политик. През 1985 г. е избрана от Националния център за космически изследвания, Франция (CNES) за кандидат-космонавт. След обучение в Звездния град в Русия тя прави през 1996 г.  своята първа космическа мисия от 16 дни на борда на космическата станция „Мир“ и става член на корпуса на европейските космонавти към Европейската космическа агенция през 1999 г. преди да осъществи своята втора комисческа мисия от 10 дни на борда на международната космическа станция (МКС) през 2001 г.

Член на правителството на Жак Ширак, делегиран министър по въпросите за научните изследвания и нови технологии (2002 – 2004 г.), делегиран министър по европейските въпроси (2004-2005), съветник на генералния директор по въросите за европейската космическа стратегия към Европейската космическа агенция (2005 – 2009 г.), главен изпълнителен директор на Universcience (2009 – 2015 г.), в момента тя е специален съветник на генералния директор на Европейската космическа агенция (ESA). Велик офицер на Ордена на почетния легион, Доктор хонорис кауза на Федералното политехническо училище в Лозана (EPFL), член на Френската академия на науките, на Френската спортна академия, на Френската академия на науките на отвъдморските територии, на Белгийската академия на науките, тя е полковник от гражданския резерв на Френските военновъздушни сили. Заедно със своя съпруг космонавта Жан-Пиер Еньоре и с българския космонавт Александър Александров, тя ще участва в прожекцията на филма „Тома Песке – Космическият пратеник“ (60 min.), след която ще сподели своя толкова богат опит с публиката. 

Филми

Шпицберген на вахта за климата

2018, 29’

Режисьор: Пиер Шасаньо

Научната база Ню Алесунд на остров Шпицберген, на 600 километра от норвежкото крайбрежие, приютява последната човешка общност преди голямата ледена пустиня на Северния полюс. Тук в уединение живеят десетки учени от цял свят. Задачата им е да наблюдават ден след ден последствията от човешката дейност върху климата на тази малка територия, тъй като Шпицберген е едно от местата в света, където последствията от климатичните промени са днес най-значителни.

В момент когато Конференциите на страните по Рамковата конвенция за климата на ООН се провеждат ежегодно с най-често минимални принципни обещания, учените в Шпицберген настойчиво регистрират обезпокоителните противоречия на нашето време…

 

Тома Песке – Космическият пратеник

Филм на Юрген Хансен и Пиер-Еманюел Льо Гоф

Детската му мечта се сбъдва през ноември 2016, когато отлита към Международната космическа станция за шестмесечна мисия в космоса.

Споделяйки за изключителните си запознанства (Теди Ринер, Тиери Маркс, Франсоа Оланд) и за протичането на космическата си мисия, Тома Песке ни дава възможност да надникнем в неговото ежедневие, разкрива подробности за научните си експерименти и  ни кара да съпреживеем най-вълнуващите епизоди – излитането на кораба „Съюз”, пристигането в станцията, наблюдението на Земята от купола и магическия момент на първото му излизане в открития космос.

В този документален филм, изпълнен с невероятни кадри, младият космонавт, избран за своята устойчивост на стрес и железен дух, ни разкрива необикновения си характер и таланта си на вдъхновен педагог. 

 

 

Следете сайта ни, за да научите повече информация за програмата, участниците и филмите.