Отворени книги - Марсел Пруст

 

Френският институт и издателствоКолибриви канят на литературната вечерОтворени книги“, посветена на романа „Eдна любов на Суанот Марсел Пруст в превод на Росица Ташева.

29 ноември, четвъртък, от 18:30 ч. в медиатеката на Френския институт

 

                        Щастието е благотворно за тялото, ала страданието укрепва духа ни.

                                                                          Марсел Пруст, „Преоткритото време“.

 

            Малко книги във френското книгоиздаване са се радвали на толкова голям медиен отзвук, колкото „Една любов на Суан“, публикувана през 1913 година. Какво е новото в произведението на Пруст, което в началото на миналия век предизвиква небивал ентусиазъм у просветените читатели и пълно отрицание у останалите? Това е революцията, която в пространството на романната фикция е сравнима с революцията, предизвикана от Айнщайн във физиката няколко години по-рано: въвеждането на относителността. Тъй като Айнщайн доказва, че обективното наблюдение не съществува, защото наблюдателят е част от наблюдаваната система и се променя заедно с нея, в произведението на Пруст наблюдателят не е извън  света, който описва, заема точно определено място в него и се променя в съответствие с житейските превратности.

            Книгата не е хроника на един изчезнал блажен свят, а практически универсален наръчник как да не пилеем живота си и да започнем да го ценим.

 

Участници в дискусията: 
Росица Ташева, редактор в издателство „Колибри“ и преводач
Модератор: Албена Шарбанова