КЛИМАТЪТ НА 360° - Тематична изложба и филмова панорама

Климатичните промени неизбежно и все по-видимо оказват въздействие върху всички сфери на живота на хората по цял свят. Ето защо е важно да знаем повече за функционирането на климата на нашата планета и за настъпващите изменения в него. Само така можем да променим поведението си и да намалим вредното въздействие от човешката дейност върху климата. 

С това разбиране от 2010 г. насам Фондация БНП Париба развива своята мащабна програма „Климатична инициатива“, която подкрепя изследванията на климата и споделя с обществото последните научни резултати по достъпен начин.

Тематичната изложба КЛИМАТЪТ НА 360° е създадена като част от този диалог. Стъпвайки на последните научни данни, анализи и симулации, изложбата обръща внимание на четири основни теми: резултати от климатичните измервания; причините за глобалното затопляне; прогнози на учените за развитието на потенциалните сценарии и възможните превантивни мерки.

КЛИМАТЪТ НА 360°  вече е гостувала в над 15 държави по цял свят и може да бъде видяна в България за първи път до 20 декември 2018 г. - всеки делничен ден* между 09:00 и 18:00 часа в Салона на БНП Париба в София (бул. Цар Освободител 2).

*В периода 14 - 23 ноември изложбата временно няма да бъде достъпна заради друго събитие в пространството. *


Вход свободен.

Паралелно, от 05 до 08 ноември, БНП Париба, в партньорство с Френския институт в България, организира и тематична филмова панорама с вход свободен. Подбраните заглавия ще ни отведат до Южния полюс, ще ни потопят дълбоко в океана и ще ни разкрият вълнуваща връзката на човечеството със земята, която го изхранва. 

Програма по дни: 

05 ноември, 19:00 часа

Humans and the Land 

Филм на Ян Артюс-Бертран

Темата за селското стопанство и земеделските производители е в сърцето на работата на френския режисьор Ян Артюс-Бертран. Тя бе водеща линия в предходния му проект HUMAN, а с Humans and the Land авторът разгръща този си интерес и предлага един чувствителен филмов разказ за всички мъже и жени, които се грижат за изхранването на човечеството. 

Със субтитри на английски език. 

06 ноември, 19:00 часа 

Антарктида - Бялата любовница 

Филм на Живко Константинов и оператора Благой Момчилов. 

На планетата Земя има едно кътче, за което човечеството знае по-малко, отколкото за Луната. Това не е учудващо, защото природните условия там се доближават до тези на планетата Марс. Какви тайни се крият под леда и каква цена плащат учените, за да ги разкрият? Отговорът на тези въпроси научаваме от филма на NOVA телевизия за Антарктида. 

На български език със субтитри на английски език. 

08 ноември, 19:00 часа 

Chasing Coral

Режисьор: Джеф Орловски, Сценаристи: Джеф Орловски, Вики Къртис, Дейвис Комбе. 

Кораловите рифове по света изчезват с непознато бързи темпове. Екип от водолази, фотографи и изследователи се впускат във вълнуващо океанско приключение, за да разберат защо и да разкрият мистерията на подводния свят. Заснемането на филма отнема повече от три години,  а авторите му събират подводни кадри с продължителност от над 500 часа, уловени в повече от 30 държави по света.

На английски език със субтитри на български език. 

КЛИМАТЪТ НА 360° е изложба на CITÉ DES SCIENCES ET DE L'INDUSTRIE, пространство на Universcience. Изложбата се осъществява с подкрепата на Фондация БНП Париба и в партньорство с Програма „Околна среда“ на ООН, Посолство на Франция в България, Френски институт в България и Столична община.