Театър на маса - по текстове на Андре Сарк, Значи ще си говорим на "вие"

Театър на маса по текстове на 

Андре Сарк 

Значи ще си говорим на "вие" 

с актьорите от Народния театър Емануела Шкодрева и Пламен Димов 

на 11 октомври от 18:30 ч. в медиатеката та Френския институт в България, вход свободен да запълване на местата в залата 

 

Произведенията се представят като част от инициативата "Театър на маса - Европейски подиум" на издателство Блек Фламинго Пъблишинг - поредица от събития, подкрепени от Министерсто на културата в рамките на Комуникационната стратегия на Република България. 

 

Значи ще си говорим на “вие”

Може ли изоставянето да е първата крачка към смъртта? Може ли едновременно да обичаш и да изоставяш? Да, може, особено когато любовта е несподелена, а егото е по-голямо от обичта.

Значи ще си говорим на “вие” е пиеса прилична на бойно поле. Тя ни въвежда във взривоопасната зона на самотата и живота, на смъртта и изоставянето. Но дали двамата герои са истински живи същества или само оживели призраци?

Анри Лепин, сп. “Рю дьо театр”, Авиньон

 

За автора:

АНДРЕ САРК е роден в областта Поату в западна Франция. Живее и работи в Париж. Публикувал е разкази, статии, стихове и други текстове във вестниците “Ла Кроа” и “Льо Монд” и в списание “Диаграф”. Поемата му “Дрипата”, отличена с награда за поезия на Националния център за книгата през 1995 г. е публикувана от издателство “Акт Сюд”. Следват поетичните книги “Дневник на изтощението” (2009 г.) и “На мъжете, убити два пъти” (2010). От 1996 г. насам в творчеството му паралелно присъстват поезията и театъра. Освен “Като думата сняг”, подкрепена от асоциация Beaumarchais/SACD през 2006 г., той е автор на още три пиеси: “Значи ще си говорим на “вие” (2006 г.), “Плитката” (подкрепена от  Дирекцията за музика, танц и театър на Министерството на културата на Франция, 2007г.) и “Един прекрасен залез – Рагон” (2008 г.) Всички пиеси са публикувани с подкрепата на асоциация Beaumarchais/SACD. Пиесите на Андре Сарк са представени на четения в “Театр дю Рон-Поан”, “Ла Юшет”, “Пьоти Еберто” в Париж, а също в “Ринг д’Авиньон” и други театри. Режисьорите Жан-Люк Палиес, Жак Конор, Александър Чобанов, Олга Жирускова, Мари Пажес и актьорите Дьони Лаван, Ариан Бодрийар, Кристиан Вадим, Катя Димитрова, Ян Дюфа са вдъхнали живот на персонажите му.