Представяне на спектакъла „LIEU d’ÊTRE“, проект от програмата на Пловдив, Европейска столица на културата 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Компания Acte и Френски институт в България имат удоволствието да ви поканят на прожекция на документалния филм  LIEU d'ÊTRE au Familistère  (един филм на Шарлен Фавие и Давид Равел):

4 октомври, четвъртък, 18:30 ч., зала „Славейков“

След прожекцията ще бъде организирана кръгла маса с Аник Шарло, хореограф и артистичен директор на компания Acte, Фредерик Пани, ръководител на Familistère de Guise и други гости.

Тази прожекция-среща е организирана по повод представянето на спектакъла LIEU d'ÊTRE“, част от програмата на Фондация „Пловдив 2019“ и се осъществява с финансовата подкрепа на Френския институт и град Лион, в рамките на проекта: Пловдив, Европейска столица на културата 2019.

Филмът

„LIEU d’ÊTRE е епопея на един ефимерен народ, който включва артисти, жители-участници и статисти танцьори. Неговото послание: движение на пространството, колектива, една социална мечта.“

Градски пътуващ спектакъл, LIEU d’ÊTRE интегрира историята на населените места. Отвъд едно събитие-спектакъл, той пресъздава чувствителната, солидарна и изключителна география на града, асоциирайки професионални танцьори и потребители на това градско пространство чрез колективно артистично преживяване.

Във филма, спектакълът е представен в едно място, което приема неговата идея, в сърцето на една от забележителните утопии, основана през XIX век в Северна Франция: Familistère de Guise. Този филм пренаписва историята на срещата на една жена хореограф с отворено пространство и неговите жители. Целта му е да направи забележими промените, които този артистичен проект провокира в това уникално място, да наблюдава метаморфозата, която артистичната креативност предоставя на всеки.

Спектакълът

„LIEU d’ÊTRE“  ще бъде представен в България през месеците юни и юли 2019 г. в квартал Тракия, Пловдив.

„LIEU d’ÊTRE“ е проект-спектакъл, който се играе пред и на фасадата на една сграда, включвайки професионални актьори и „жители-съучастници“, въвличайки ги в творческия процес, докато ги направи актьори в представлението.

„LIEU d’ÊTRE“ залага на артистичното потапяне в продължение на няколко седмици в един квартал, на срещата с неговите различни актьори и на един чувствителен преход с неговите жители.

„LIEU d’ÊTRE“ поетизира градското пространство, мултиплицира срещите, създава нови жестове и гледни точки върху местата, които ни заобикалят.

Съвместна продукция на Biennale de la danse de Lyon 2010 и Théâtre de Vienne Scène conventionnée

До момента „LIEU d’ÊTRE“ е игран повече от 25 пъти.

 - Спектакъл за широката публика

 - Спектакъл на открито и през деня

 - С продължителност 1 час

 - За публика до 1000 човека

Повече информация и описание на LIEU d’ÊTRE“ 

Екип:

Хореография и художествено направление: Аник Шарло в сътрудничество с артисти-изпълнители

Танц: Фани Боно, Емили Араш, Джереми Паон, Кристофър Курно и 80 жители-участници

Музика: Стефан Плото

Сценография: Немо

Техническо направление: Фредерик Дюгие

Режисура: Паскал Бувие

Администрация, комуникация и продукция: Жералдин Алуи, Лор Пела и Флориан Риго