Премиера на книгата Южна поща на Антоан дьо Сент-Екзюпери в България

Южна поща – първата книга на Антоан дьо Сент-Екзюпери ще бъде представена на 27 септември от 19 часа във Френския институт

Представянето на книгата ще бъде съпътствано от безплатна прожекция на документалния филм за автора

„Антоан дьо Сент-Екзюпери, последният романтик"

 

Трябва да се върна назад и да разкажа за тия изминали два месеца, иначе какво би останало от тях? Когато събитията, за които ще разкажа, довършат постепенно своето слабо вълнение, своите концентрични кръгове над ония действащи лица, които те просто са заличили, както се заличават водните кръгове в езеро, когато бъдат притъпени острите вълнения, сетне — по-малко острите и след това — сладостните, за които съм благодарен на тия събития, светът отново ще ми се стори сигурен!

Южна поща, Антоан дьо Сент-Екзюпери

Първата книга на авиаторът и авторът на „Малкия принц“  Антоан дьо Сент-Екзюпери „Южна поща“ ще бъде представена на 27 септември от 19 часа във Френския институт в София.

Заедно с книгата, почителите на Екзюпери ще имат възможност да се насладят на последния документален филм за автора „Антоан дьо Сент-Екзюпери, последният романтик“ с вход свободен.

Филмът разказва за живота на Екзюпери, голямата му любов към авиацията, чувството му за дълг към родината и литературните му постижения във време, в което светът е разтресен от двете световни войни.

Антоан Дьо Сент Екзюпери (1900-1944) завладавя сърцата на читатели от целия свят с класическата книга в детската литература „Малкият принц“.

Преди безспорният му шедьовър обаче, Екзюпери предлага на световната литература първите си истории. Истории на един романтик, един човек на честта, един пилот, обречен да остане завинаги във въздуха.

Сред тези истории се нарежда и първата книга на писателя „Южна поща“, написан през 1929 година - смела, откровена, нежна и красива.

В нея Екзюпери разказва за пилота от въздушната поща Жак Бернис, чиито мисли непрестанно го теглят към земята. Там го очакват големите екзистенциални въпроси, мястото му на един отделен от света човек, вярата и първият спомен за докосването до любовта с вечната Женевиев.

„Южна поща“ е вдъхновена от първите осъществени полети на Екзюпери като част от работата към френската въздушна поща.

Действието на книгата проследява множеството полети на Бернис между отдалечени кътчета на света, пътуването му над пустинята Сахара и болезненените завръщания към Париж.

Оформлението на книгата е дело на художника Ива Димитрова, а преводът е на Константин Константинов.

 Филмът за Екзюпери ще бъде прожектиран с любезното съдействие на нашите партньори от Френски институт България и фестивалът за документално кино за изкуство Master of Art.

Представянето на „Южна поща“ ще се състои на 27 септември от 19 часа във Френския институт в София на площад „Петко Р. Славейков“ 3 в зала „Славейков“.

Вход свободен до запълване на местата в залата 

Филмът ще бъде на английски език, със субтитри на български

Издателство НИКЕ: http://izdatelstvonike.com/

Френски институт България: http://institutfrancais.bg/

Master of Art: http://masterofartfilmfestival.com/bg/

Антоан дьо Сент-Екзюпери, последният романтик – трейлър: https://www.youtube.com/watch?v=pO9ghu-dQmo