Кино-литературен фестивал Синелибри

Международният кино-литературен фестивал Синелибри ще се проведе от 10 до 24 октомври в София.

 

По време на фестивала, в зала "Славейков", ще можете да гледате следните филми от програмата:

четвъртък 11 октомври, 18:30 ч.

Обещанието на зората

Франция 2017, 131 мин.
Жанр: биографичен, драма, романс
Режисьор: Ерик Барбие
Сценаристи: Ерик Барбие, Мари Ейнар
По романа на Ромен Гари
В ролите: Пиер Нине, Шарлот Генсбург, Дидие Бурдон, Жан-Пиер Дарусен, Катрин Маккормак

Език: френски
Субтитри: български
Награди и номинации
2018 Номинации за „Сезар” за най-добра актри- са (Шарлот Генсбург), най-добър адаптиран сценарий
(Ерик Барбие, Мари Ейнар), костюми (Катрин Бушард), дизайн на продукцията (Пиер Ренсон) 2018 Номинация за награда „Люмиер” за най-до- бра актриса (Шарлот Генсбург)

„Обещанието на зората” е базиран на едноименната автобиографична книга на Ромен Гари, писана, когато вече е на 45 години. В нея той разкрива изключителната роля на майка му в неговия живот, от целия текст струи много любов и неподражаемо чувство за хумор.
От детството му в Полша към юношеството в Ница, студентските години в Париж и тежкото обучение като пилот по време на Втората световна война, този трагикомичен филм разказва историята на Ромен Гари, един от най-големите френски писатели.
Никога повече в този живот жена няма да ви обича като нея... С майчината обич животът още на зазоряване ви дава обещание, което така и никога не спазва. Подир нея сте принудени до края на живота си да дъвчете сухоежбина. След това всеки път, когато жена ви вземе в прегръдка и ви притисне до сърцето си, това са просто съболезнования. И човек все се връща да скимти на гроба на майка си като изоставено псе. Никога повече, некога повече, никога повече... Още с първия светлик на зората сте получили много ярък урок по обич и си носите учебника.

събота 13 октомври, 19:00 ч.

Корнелиус, виещият мелничар

Франция, Белгия 2017, 107 мин.
Жанр: драма, комедия
Режисьор: Ян Льо Кьолек
Сценаристи: Жан-Люк Гадет, Дейвид Елкаим, Гладис Марсиано, Ян Льо Кьолек
По романа „Мелничарят, който виеше срещу луната” на Арто Паасилина
В ролите: Бонавантюр Гакон, Анаис Демустие, Гюстав Керверн, Дени Лаван, Кристоф Пау Език: френски
Субтитри: български
Награди и номинации:
Награда на публиката от фестивала в Белфорт

Когато мелничарят Корнелиус решава да построи вятърна мелница на едно планинско възвишение в района на малко селце, дори не допуска, че неговото честно и неподправено присъствие ще наруши обществения ред. Но Корнелиус демонстрира такава мощна енергия, че скоро поражда безпокойство у своите съселяни. Единствено красивата Кармен изглежда способна да го възприеме такъв, какъвто е, дори когато вие през нощта, обзет от сила, която не е в състояние да контролира…

Режисьорът Ян Льо Кьолек успява да внуши амбивалентността на човешката природа и на света изобщо, в който страданието съжителства с необятна красота. (Лоранс Реймонд)

 

неделя 14 октомври, 17:00 ч. и 18 октомври, 18:30 ч.

Ревност

Франция, 2017, 102 мин.
Жанр: комедия, драма Режисьори: Давид Фоенкинос, Стефан Фоенкинос Сценаристи: Давид Фоенкинос, Стефан Фоенкинос
В ролите: Карин Виар, Дара Томбфор, Ан Дорвал, Бруно Тодескини и др.
Език: френски Субтитри: български
Награди и номинации:
2018 Номинация за награда „„Сезар” за най-до- бра актриса (Карин Виар)
2018 Номинация за „„Кристален глобус” за най-добра актриса (Карин Виар)
2018 Номинация за награда „„Люмиер” за най-до- бра актриса (Карин Виар)


„Ревност“ е елегантна френска романтична комедия, която ни вкарва в объркания свят на Натали. Наскоро развелата се преподавателка внезапно започва да изпитва гняв към ежедневните си проблеми и на- края пропада в капана на собствената си ревност. Френският режи- сьор, сценарист и писател Давид Фоенкинос за пореден път изграж- да многопластов персонаж, който се бори с демоните си. Разводът провокира у Натали озлобление към бившия й съпруг, остри търкания с най-добрата й приятелка и непоносима ревност към собствената й дъщеря – изящна красавица, която едва на 18 години се превръща в професионална балерина. Филмът поставя въпроите дали ревността не е отчаяние, прикрит гняв, несигурност или просто жажда за вни- мание?

 

понеделник 15 октомври, 18:30 ч.

Ще се видим там горе

Франция, Канада, 2017, 117 мин.
Жанр: криминална драма
Режисьор: Албер Дюпонтел 
Сценаристи: Албер Дюпонтел и Пиер Льометр 
По романа на Пиер Льометр 
В ролите: Албер Дюпонтел, Нахуел Перес Бискаяр, Лоран Лафит, Нилс Арструп, Мелани Тиери и др. 

Ноември 1918 г. Няколко дни преди Примирието войникът Едуар Перикур, талантлив художник, обезобразен на бойното поле, спасява живота на Албер Маяр, бивш счетоводител. Двамата мъже нямат нищо общо помежду си освен войната. След края на военната касапница двамата едва свързват двата края.
Лейтенант Прадел пък, за да забогатее и направи ремонт на наследственото си имение, се възползва от държавните поръчки, за да пренася разпръснатите по полето мощи на войниците в държавни гробища, като при случай пълни ковчезите с пръст и дори с костите на германски войници.
Съдбите на тримата се преплитат, а покрай тях се появяват образите на сестрата и бащата на Едуар, на чаровното момиченце Луиз, на любимата на Албер…

вторник 16 октомври, 18:30 ч.

Лисващото досие

Франция, Белгия 2018, 114 мин
Жанр: трилър
Режисьор: Ерик Зонка
Сценаристи: Ерик Зонка, Лу Синьоле По романа на Дрор Мишани
В ролите: Венсан Касел, Ромен Дюри, Сандрин Киберлен, Чарлс Бърлинг и др.
Език: френски
Субтитри: български

Полицай, който прекалява с алкохола, разследва изчезването на един тийнейджър. Момчето е на възрастта на собствения му син, с когото е в доста проблематични отношения. В процеса на разследва- нето полицаят се натъква на учителя на изчезналия младеж, който живее в същата сграда и е силно мотивиран да съдейства.

 

сряда 17 октомври, 18:30 ч.

Човекът, който уби Дон Кихот

Испания, Великобритания, Франция, Португалия, 2018, 132 мин.

Жанр: приключенски, комедия, драма

Режисьор: Тери Гилиъм
Сценаристи: Тери Гилиъм, Тони Грисони
По мотиви от романа „Дон Кихот” на Мигел де Сервантес
В ролите: Адам Драйвър, Джонатан Прайс, Стелан Скарсгард, Олга Куриленко, Серхи Лопес, Джорди Мола, Жоана Рибейро, Роси де Палма и др.

Език: английски, испански
Субтитри: български
Награди и номинации:
2018 Номинация от Филмовия фестивал в Мюнхен за най-добър международен филм

Тоби, циничен рекламен директор, се пренася във времето от Лондон през 21 век към Ла Манча от 17 век. Един възрастен испански обущар, който си въобразява, че е Дон Кихот, го обърква с оръженосеца Санчо Панса. Постепенно Тоби бива погълнат от този илюзорен свят и губи способността да разли- чи фантазията от реалността. В хода на това комично и все по-сюрреалистично приключение Тоби е принуден да се изправи срещу трагичните последици от един филм, който е направил в младите си години - филм, който завинаги е променил надеждите и мечтите на малко испанско селище. Може ли Тоби да се промени и да си възвърне човечността? Може ли Дон Кихот да се спаси в лудостта си, без да бъде обречен на смърт? И дали любовта ще покори света?

 

четвъртък 18 октомври, 18:30 ч. 

Ревност 

Франция, 2017, 102 мин.
Жанр: комедия, драма

Режисьори: Давид Фоенкинос, Стефан Фоенкинос

Сценаристи: Давид Фоенкинос, Стефан Фоенкинос
В ролите: Карин Виар, Дара Томбфор, Ан Дорвал, Бруно Тодескини и др.
Език: френски Субтитри: български

Награди и номинации:
2018 Номинация за награда „„Сезар” за най-до- бра актриса (Карин Виар)
2018 Номинация за „„Кристален глобус” за най-добра актриса (Карин Виар)
2018 Номинация за награда „„Люмиер” за най-до- бра актриса (Карин Виар)

„Ревност“ е елегантна френска романтична комедия, която ни вкарва в объркания свят на Натали. Наскоро развелата се преподавателка внезапно започва да изпитва гняв към ежедневните си проблеми и накрая пропада в капана на собствената си ревност. Френският режисьор, сценарист и писател Давид Фоенкинос за пореден път изгражда многопластов персонаж, който се бори с демоните си. Разводът провокира у Натали озлобление към бившия й съпруг, остри търкания с най-добрата й приятелка и непоносима ревност към собствената й дъщеря – изящна красавица, която едва на 18 години се превръща в професионална балерина. Филмът поставя въпроите дали ревността не е отчаяние, прикрит гняв, несигурност или просто жажда за вни- мание?

събота 20 октомври, 19:00 ч. 

Сбогом, кралице моя

Франция, Испания 2012, 100 мин.

Жанр: исторически 

Режисьор : Беноа Жако

В ролите: Леа Сейду, Диан Крюгер, Виржини Ледоайен

Действието се развива между позлатените покои на благородниците и крайните квартали на онези, които ги обслужват, а филмът много точно отразява духа на времето. Беноа Жако брилянтно улавя страсти, поквара, случайни погледи на благородство и, в крайна сметка, целия хаос в двора на Мария-Антоанета през първите дни на Великата френска революция. Една от придворните дами на Мария с привидно невинен маниер умело си проправя път към благоволението на господарката си, докато съдбата не я подхвърля в съвсем различна посока.

 

неделя 21 октомври, 17:00 ч. 

Вила Амалия

Франция, Швейцария, Италия 2009, 94 мин.

Режисьор: Беноа Жако

В ролите: Изабел Юпер, Жан-Юг Англад, Ксавие Бовоа 

Жанр: Драма 

Кой не е мислил да зареже всичко: връзка, общество, професия. Това избира една жена след изневяра. Пренебрегвайки различията и причините, тя не ревнува и не лекува, а бяга, за да търси друга връзка - със самата себе си.
Режисьорът Беноа Жако разказва без обяснения, далече от позата на разпитвашия, който отговаря на въпросите на зрителя. Оставя неизвестното на наблюдението, понякога в детайли, които косвено намекват за ситуацията - хладен дом, механични жестове, избледнели чувства, пасивност… Но не и чувство на обреченост.

понеделник 22 октомври, 18:30 ч. 

Джулиет гола

САЩ, 2018, 105 мин.
Жанр: комедия, музикална драма
Режисьор: Джеси Перец
Сценаристи: Тамара Дженкинс, Евгения Перец, Фил Алден Робинсън, Джим Тейлър
По романа на Ник Хорнби
В ролите: Роуз Бърн, Итън Хоук, Крис О‘Доуд, Джими О. Янг, Лили Нюмарк, Джиана Теа и др.

Език: английски
Субтитри: български

„Джулиет гола” разказва историята на Ани, търпеливата приятелка на Дънкан, и нейния невероятен трансатлантически романс с Тъкър Кроу – някога известен и уважаван, сега позабравен композитор. Оказва се обаче, че Дънкан също е обсебен от музиката…. и от таланта на Кроу.

вторник 23 октомври, 18:30 ч. 

Ева 

Франция, Белгия 2018, 100 мин.
Жанр: драма, романс
Режисьор: Беноа Жако Сценаристи: Беноа Жако, Жил Торан

По романа на Джеймс Хадли Чейс
В ролите: Изабел Юпер, Гаспар Юлиел, Джулия Рой, Марк Барбе, Ришар Бери и др.

Език: френски
Субтитри: български
Награди и номинации:
2018 Номинация за „Златна мечка” за най- добър филм от Международния кинофестивал в Берлин

Младият жиголо Бертран Валаде открадва ръкопис от умиращ клиент. Година по-късно става драма- тург и живее в луксозен парижки апартамент. Единственият проблем е, че неговият продуцент, Режи Грант, е нетърпелив да прочете следващата пиеса, която всички очакват от Бертран. Появявайки се на репетиция на „своята” първа, хитова пиеса, която сега обикаля провинцията, измамникът среща Ева, елитно момиче на повикване, което ще обсеби и съсипе живота му.

сряда 24 октомври, 18:30 ч. 

Книжарницата 

Испания, Великобритания, Германия 2017, 113 мин.
Жанр: драма
Режисьор: Изабел Койшет
Сценаристи: Изабел Койшет
По романа на Пенелопе Фитцджералд
В ролите: Емили Мортимър, Бил Най, Патриша Кларксън, Хънтър Тримейн, Джеймс Ланс и др.

Език: английски
Субтитри: български

Това е историята на една жена, която се изправя срещу привидно любезната, а всъщност безмилостна местна власт, за да постигне целта си. Действието се развива в Англия през 1959 година. Флорънс Грийн е вдовица със свободен дух. Оставила мъката зад гърба си, тя поема огромен риск, за да отвори книжарница в задрямалото крайморско градче Хардборо. Все пак успява да разбуди своите съграждани, не без помощта на скандалната „Лолита” на Набоков и „451 градуса по Фаренхайт” на Бредбъри. Решението й за книжарницата се превръща в политическо минно поле. И въпреки че намира съюзник в лицето на г-н Бръндиш, сам страдащ от задушливата атмосфера в селището, Флорънс си спечелва и немалко врагове…