Отворени книги - Цветан Тодоров

Френският институт и издателство „Изток-Запад“ ви канят на литературната вечер „Отворени книги“, посветена на творчеството на Цветан Тодоров и по-конкретно на неговата книга „Непокорни“, преведена на български език от Нина Венова.

 

                                    Да предпочетеш  диалога означава да избегнеш двете крайности:                                        монологът или войната.

                                                                                                              Цветан Тодоров, „Ние и другите“

 

                Цветан Тодоров (1939-2017) е роден в София, а през шейсетте години на миналия век става известен във Франция със своите есета в областта на литературата. Представител е на движението на структуралистите и през 1970,  заедно с Жерар  Жьонет,  основава списанието „Поетика“.  След 1980 година  се посвещава на историята на идеите, както на хуманистите, така и на тоталитаризма .

                Книгата му „Непокорни“ излиза през 2015.  Чрез съдбите на  осем  емблематични непокорни люде, Цветан Тодоров предлага вълнуващ размисъл върху политическите поврати на нашата епоха. Ети Хизелум и Жермен Тийон, Борис Пастернак и Александър Солженицин, Нелсън Мандела и Малкълм Х , Давид Шулман и Едуард Сноудън  живеят по различно време,  противопоставят се  на различни враждебни сили и действията им не са сродни. Общото помежду им е, че се отказват от спокойния живот в името на безусловната си любов към  хората и истината.

 

Участници в дискусията: 
Стоян Атанасов, професор в СУ „Свети Климент Охридски“ и литературен критик

Нина Венова, преводач

Албена Шарбанова, модератор

29 март 2018, четвъртък, 18,30 ч.

Медиатеката на Френския институт
„Пл. „Славейков“ 3