Жюлиен дьо Казабианка в България

https://www.juliendecasabianca.com/

 

Street art художникът Жюлиен дьо Казабианка ще бъде в България от 17 до 22 февруари. В допълнение към монументалните творби по фасадите, изложба със снимки от неговия проект  "Outings" ще бъде показана в галерията на зала "България" от 20 февруари.

Travail en cours

 

Жюлиен дьо Казабианка, 47-годишен, е френски и корсикански визуален артист и кинорежисьор.

Откакто лансира „Outings Project“ през 2014 г., платформа за стрийт арт и фотография, той е канен от редица музеи в целия свят да представи чрез колажи колекциите им в публичното пространство и да изложи фотографии на проектите си – от Музей Иксел в Белгия, Музея за история и изкуство в Женева, Cummer Museum (Къммър музей) в Джаксонвил, Музея в Мемфис, САЩ, Музея Arocena (Ароцена) в Тореон, Мексико, Музея за изящни изкуства в Бордо и т.н.

Работата му е винаги свързана с улицата.

Гао Синдзиен, лауреат на Нобелова награда за литература, е написал сценария на първия му късометражен филм „La nuit après la pluie“ (Нощта след дъжда), напълно заснет по въображаеми улици. Ярон Хърман, пианист с международно реноме, е композитор на саундтрака към филма.

В първия му пълнометражен филм „Passing by“ (Преминавайки),  са заснети единствено анонимни минувачи по улиците на 44 града в 22 държави като снимките траят три години. Известният режисьор Коста-Гаврас го оценя високо като споделя, че филмът се е докоснал до сърцето му и го е развълнувал дълбоко.

Токийският университет по изкуствата кани Жюлиен дьо Казабианка за прожекции на филмите му и майсторски клас, а известният скулптор Кохей Нава избира точно него, за да открие цикъл от прожекции в арт резиденциите му в Киото.

Passing by“ (Преминавайки), е представен и като четиридесет екранна инсталация на фасадата на кметството на 4-ти район в Париж. Инсталацията е поръчана от Кристоф Жирар, а е открита и спонсорирана от Г-жа Шарлот Рамплинг.