Прожекция на филма "Жозеф Непокоримия", последвана от дебат (вход свободен)

Четвъртък, 28 септември, 18:45

Френски институт в България, зала „Славейков“

 

Вдъхновен от истинската история на основателя на Движението ATД Четвърти свят (Заедно в името на достойнството), този филм представя една епопея, осеяна с трудности и в унисон с днешните борби за отхвърляне на мизерията, заедно с онези, които я изживяват.

Началото на 60-те години, бедняшки квартал пред вратите на Париж. Една шепа семейства оцеляват в сковани надве-натри барачки в ужасяваща мизерия и всекидневно насилие. Жозеф Врезински се установява сред тези семейства, където живее и семейството на Жак. Животът му, както и животът на хората, които се присъединяват към борбата на този свещеник-революционер, се променя коренно. Жозеф изгонва безплатните трапезарии и създава детска градина, библиотека и център за настаняване на жени. Предлага на семействата да се обединят, за да се чува гласът им по-ясно.

Независимо от личните убеждения, всеки може да се включи борбата срещу бедността. Така се заражда Движение ATД Четвърти свят.

Филмът ще бъде прожектиран със субтитри на български и ще е последван от дебат със симултанен превод на френски и български – 1001 истории за храброст и достойнство, тук и по света.

 

Дебатът има за цел да се опита да разбере как историята на Жозеф Врезински и семействата от бедняшкия квартал остава все така актуална и в днешната борба срещу голямата бедност.

Преди да започне диалогът със залата, думата ще бъде дадена на няколко лица и групи, които поемат инициативи тук, в България. Вероник и Беноа Рьобул-Салз,  представители на Движението ATД Четвърти свят за Югоизточна Европа, ще могат да отговарят на въпросите след прожекцията на филма.

 

Тази безплатна прожекция е организирана от Движение ATД Четвърти свят и Френския институт в България.

 

За повече информация:

www.atd-quartmonde.org

www.stop-pauvrete.org

 

Един филм на Каролин Глорион

Година: 2011

Времетраене: 1ч. 31мин.

Жанр: Биографичен телевизионен филм