BEIJING SILVERMINE

Презентация на френския артист и колекционер на намерена фотография Тома Сован в рамките на Sofia Art Book Fair 2017

Френски институт
21 септември
Начало на презентацията - 19:00
Q&A с модератори кураторите на фестивала Десислава Панчева и Никола Михов - 20:00

Тома Совaн е френски автор на фотографските
книги Quansheen (2013), Silvermine Albums (2013), Me TV (2013), Until Death Do Us Part (2015) и Xian (2016). През 2009 г. той поставя началото на един от най-големите и важни проекти за архивиране в Китай наречен "Beijing Silvermine" ("Пекинската сребърна мина") - архив от половин милион фотографски негативи, които Сован събира през последните седем години от съоръжения за рециклиране, разположени в околностите на Пекин.
Днес този фотографски архив обхваща над половин милион анонимни фотографии от периода от 1985 г. до 2005 г., пресъздаващи голяма част от историята на популярната аналогова фотография в Китай.
В рамките на Sofia Art Book Fair 2017 Тома Сован ще представи своя проект, който представлява уникален фотографски портрет на Китайската столица и живота на нейните жители в годините след Културната революция.
Презентацията ще включва въведение на автора към проекта, съпътствано от прожекция на кратък документален филм (на френски език с английски субтитри).
Публиката ще има възможност да се запознае с над сто фотографии, показателни за подхода, приложен при съставянето на архива "Beijing Silvarmine", както и със съпътстващите го фотокниги и публикации.
-
http://www.beijingsilvermine.com/
http://sofiaartbookfair.com/
-
*Презентацията ще се проведе на френски език с превод на български език.
Събитието се осъществява с подкрепата на Френски институт.
**Tазгодишното издание на фестивала Sofia Art Book Fair се осъществява с финансовата подкрепа на Столична Община и Столична програма "Култура". Всички събития в програмата на фестивала са безплатни и свободно достъпни за публиката.