LabelFrancEducation - Звание за гимназиите с най-високо ниво на преподаване на френски език в България

Стартирало през 2012 г., LabelFrancÉducation е звание давано на училищата в чужбина, които участват в разпространяването на влиянието на френския език и култура, като част от националното им образование,. Признават се и се ценият усилията на учебните заведения, публични или частни, които предлагат на своите ученици  усилено изучаване на езика и преподаване на предмети на френски език, което им дава възможност да открият многообразието на езика. Също така има за цел  да насърчи ученици и родители към едно билингвално франкофонско обучение  в чужбина, на високо ниво  и с много добри постижения. 

Това звание за качество се присъжда от френското министерство на външните работи, след като се произнесе междуведомствена консултативна комисия, съставена от представители на френското министерство на външните работи, министерството на образованието на Франция, на Агенцията за обучение на френски език в чужбина и френската светска мисия.

В началото на тази учебна година, след одитни посещения, направени от представител на Френския институт в България и директора на френското училище „Виктор Юго“,  четири български езикови гимназии са получили това ценно високо звание, което е оценка за престижа им пред българските ученици и техните родители  и ще допринесе за техния успех. Отличените гимназии са 9-та Френска езикова гимназия „А-дьо Ламартин“ в София, 4-та езикова гимназия „Фр. Жолио-Кюри“ във Варна, езиковата гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора и гимназията за романски езици „Г.С.Раковски“ в Бургас. Тези четири престижни институции сега са част от мрежата на училищата с това звание.

Поздравления за тези четири гимназии, които ще могат да приемат учениците си, като се позовават и на званието, като знак за високото качество на обучението което предоставят!