"Проблемът, който дишаме! Неотложните мерки и дългосрочните решения срещу смога"

 

 

Центърът за култура и дебат „Червената къща” и Френският институт представят:

Зала Пеша Николова, Червената къща

 

Проблемът, който дишаме. Неотложните мерки и дългосрочните решения срещу смога
 


Замърсяването на въздуха в столицата и големите български градове от доста време насам нарежда България напред в класациите за лошо качество на въздуха. На 5 април 2017 Съдът на Европейския съюз в Люксембург осъди страната ни заради систематично превишаване на допустимите норми за замърсяване с фини прахови частици и заради липсата на мерки за овладяване на проблема от години. В началото на 2017 паметници в София осъмнаха с противогази. Климатолози, инженери от автомобилния транспорт, общинари и граждани все по-често и по-интензивно обсъждат възможните мерки - от идеята София да пуска безплатен градски транспорт в дните с драстично замърсяване на въздуха, през идеята да се намали скоростта на движение в градските зони с интензивен трафик или по-сурово да се наблюдават пунктовете за технически контрол на автомобилите, до идеите да се ограничи вноса на стари коли. Лобистки интереси се сблъскват и в темата за качеството на въздуха. Едни искат да се увеличат таксите за стари автомобили, за да купуват хората нови, други да се спрат строителните работи или да се дадат пари за система за ранно предупреждение към Института по метеорология. Има ли опасност столицата да бъде изправена пред китайската дилема - дали да внася чист въздух, например, от Нова Зенландия и да го предлага за платежоспособните за 17 цента на вдишване? (The South China Morning Post.) Какво трябва да се направи и кой да го направи? Какво можем да научим от опита на Франция? Дебат с участието на експерти, които познават опита на Франция, български експерти по околна среда, граждански активисти, представители на местната власт и учени.

Модератор: Ирина Недева.
На  български език.
Вход свободен

 

За информация и резервации – не по-късно от 2 часа преди началото на събитието на тел. (+ 359 2) 988 81 88, (+ 359 885) 82 85 32 – за мобилни телефони, office@redhouse-sofia.org и на www.redhouse-sofia.org. Продажба на билети се извършва всеки работен ден между 15.00 и 21.00 ч. на касата. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието. Центърът за култура и дебат “Червената къща“ си запазва правото да прави промени в програмата.
 

С участието на:  Eлица Панайотова, координатор на „Зелена София”, Борис Бонев от  „Спаси София”, Иван Велков (общински съветник, икономист, и представител на Зелените), Николай Лулчев от самоорганизираните граждани, направили сайта https://airbg.info/, представител на „Асоциацията на вносителите на автомобили” и представители на различни граждански организации, ангажирани по темата; поканени са и представители на Столична община.