СРЕЩИТЕ НА БЪДЕЩЕТО: Можем ли да прогнозираме земетресенията?

27 февруари 2017 (понеделник)

18.30 – 20.00 ч.

Дебат във Френския институт в България
пл. „Славейков“ 3 , София 1000

Вход свободен, симултанен превод френски / български

Афиш pdf
Представяне pdf

 

Срещите на бъдещето: Можем ли да прогнозираме земетресенията?
с

Фредерик Масон, Училище с обсерватория за науките за Земята

Проф. Емил Ботев, БАН

Дебата ще води Ирина Недева, БНР

 

 

 Срещите на бъдещето“ е поредица от дебати, организирани от Френския институт, които ще засегнат предизвикателствата на нашето време, представени по общодостъпен начин от водещи учени.

Срещите на бъдещето се фокусират върху настоящите и бъдещите промени, които се случват със света и обществата ни, и ще търсят отговори за новите предизвикателства, пред които се изправяме, с акцент върху иновациите, технологичния прогрес и обещаващия успех на научноизследователската дейност, които биха могли да допринесат за по-добрия живот на обществата ни, или пък обратно – да ни отчуждят.

 

Публичен дебат на тема „Можем ли да прогнозираме земетресенията?“ ще се проведе на 27 февруари (понеделник), от 18.30 до 20.00 ч. във Френския институт. Господин Фредерик Масон и г-н Емил Ботев ще говорят за новите постижения в сеизмологията, за рисковете от земетресения и за възможностите те да бъдат прогнозирани.

 

В сутрешните часове от 10.30 до 11ч. на вълните на Българското национално радио в предаването „Хоризонт до обед“ г-н Масон и г-н Ботев ще дебатират по същата тема с журналистката Ирина Недева.

 ________________________________

Фредерик Масон е професор в Университета в Страсбург. Той ръководи Училището с обсерватория за науките за Земята. Научният му интерес засяга тектоничните и антропичните деформации, измерени с GPS сигнали, и анализ на водните пари в тропосферата, също измерени с GPS.

Емил Ботев е професор по сеизмология. Той ръководи Департамента по сеизмология към Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките.