Френският институт и издателство „Колибри“ ви канят на литературната вечер „Отворени книги“, посветена на творчеството на Колет и на романа й „Шери“

 

23 февруари 2017, четвъртък от 18 ч., Медиатеката на Френския институт

Френският институт  и издателство „Колибри“ ви канят на литературната вечер „Отворени книги“, посветена на творчеството на Колет и на романа й „Шери“ в превод на Силвия Вагенщайн.     

"Колет е най-великата в откровеността си френска писателка: нейният стил, тъй възхитително естествен, според мен е много по-добър от стила на Жид или Валери. (...). Колет е, мисля, единствената личност, за която съм казвал, че е гениална. "

Анри дьо Монтерлан

            Колет не е малкото й име. То е фамилното име на баща й, капитан Колет, който след тежко нараняване става данъчен чиновник. Тя се казва Габриел. Майка й е Сидони, или Сидо. Колет си спомня за нея в сборника новели „Сидо“. С първия й роман „Клодин на училище“ начева дълга поредица, описваща щастливото й детство. След години тя отново се връща с носталгия към своите корени. („Домът на Клодин“).

            Семейният и любовният живот на Колет е изпълнен с препятствия, непредвидими обрати и самота. От него тя черпи сюжети за многобройните си новели и романи, защото не престава да пише, дори когато, -  за да изкарва прехраната си, - играе пантомима в театъра или в мюзикхола. Колет обожава животните и те също я вдъхновяват. („Котката“). По-късно Колет работи като журналистка и литературен редактор във вестник „Льо Матен“, където поддържа своята рубрика „Приказки от хиляда и една утрини“.

            Понякога историята, която разказва в своите книги, изпреварва действителността. Такъв е случаят с романа й „Шери“, който не само предизвиква скандал, но допринася за известността на авторката си.

През 1935-а Колет става член на Белгийската кралска академия за френски език и литература. През 1945-а единодушно е избрана за член на академията „Гонкур“, а от 1949-а е неин председател. През 1953-а, за работата си като журналистка през двете световни войни, получава най-високата степен „Висш офицер“ на френския национален орден на Почетния легион.

През 2009-а кинорежисьорът Стивън Фриърс екранизира романа на Колет „Шери“, с Мишел Пфайфър и Рупърт Френд в главните роли.

 

Творчеството на Колет ще бъде представено от:

Силвия Вагенщайн, главен редактор (романски езици) в издателство „Колибри“ и преводач

Модератор: Албена Шарбанова

 

23 февруари 2017, четвъртък от 18 ч.

Медиатеката на Френския институт

„Пл. „Славейков“ 3