«Непотребни истории от вчерашния ден» 3

3 февруари, петък, 19.00ч, Institut français - зала СЛАВЕЙКОВ 

Поредицата от български документални филми « Непотребни истории от вчерашния ден »  в партньорство с Кинофабрика продължава с филмите "Фермата" и "Пантеон" на Малина Петрова.

Вход свободен до запълване на местата

Филмите са на български език без субтитри

Малина Петрова, режисьор

ФЕРМАТА, 1988, 36 мин.

реж. Малина Петрова, сц. Мария Желева, оп. Христо Димитров

Петър Пазачев става Герой на социалистическия труд през 1951. Той е най-младият „герой” – само 16 годишен. Какво му е донесло званието, как се е променил животът му, какво се променя в живота на всички – за това разказва този филм.

 

Конкретните наблюдения в животновъдството са заредени с морално безпокойство и критичен патос. Подобно на "Виновни няма" (1986) и "Пантеон" (1987), "Фермата" е негласно забранен и се върти само на закрити прожекции. 

 

 

 

 

ПАНТЕОН, 1987

Сценарист и режисьор: Малина Петрова

През 1987 година група ученици разбиват Пантеона на загиналите антифашисти в Морската градина на Бургас. Заради общественото положение и авторитета на родителите инцидентът е потулен, а снимките на документалното разследване – спрени.

Авторите на филма свикват художествен съвет от изявени кинематографисти – Христо Ковачев, Анжел Вагенщайн, Георги Дюлгеров, Тодор Андрейков и Божидар Манов, които да изгледат заснетия материал и да решат съдбата на филма.