Вечер „Отворени книги“ , посветена на творчеството на Филип Джиан

 

Френският институт в България и издателство „Колибри“ ви канят на литературната вечер „Отворени книги“ , посветена на творчеството на Филип Джиан.

Литературата е самотно занимание, предназначено за многобройна публика. Не мога да се задоволя с неколцина читатели, пък били те и най-добрите. Не ме устройва да пиша за малцина – не си струва усилието да им посветя целия си живот“.

Ф. Джиан

            Цели три десетилетия Филип Джиан се радва на поколения верни читатели. Негови учители и вдъхновители са Керуак, Набоков, Бротиган.

Той е едновременно популярен и взискателен автор. Житейските радости и скърби – любов, секс, смърт - отмерват ритъма на плавното му повествование, озарено от мъдростта.

Известността го спохожда през 1985-а, когато Жан-Жак Бенекс екранизира романа му „37.2   сутринта“. Оттогава Джиан създава още двайсетина романа, най-известните от които, „Проклета въртележка“, „Навън към себе си“, „Нечистота, „Ох...“, са преведени на български език. Междувременно Джиан издава сборници с новели, пише оригинални киносценарии и театрални пиеси.

Още четири негови романа са пренесени на екрана: „Синьо като ада“ на режисьора Ив Боасе (1986), „Непростимо“ на Андре Тешине (2012), „Любовта е съвършено престъпление“ на А. и Ж. М. Ларийо (2014 по романа „Последствия“) и „Тя“ на Пол Верховен (2016 по романа „Ох...)

На 9 януари 2017-а, Изабел Юпер получи наградата „Голдън глоуб“ за най-добра актриса във филма „Тя“.

Филип Джиан е любимият автор на текстове на френския певец Стефан Ешер.

 

Творчеството на Филип Джиан ще бъде представено от:

Александра Александрова от издателство „Колибри“

Модератор: Албена Шарбанова

 

26 януари 2017, четвъртък от 18 ч.

Медиатеката на Френския институт

„Пл. „Славейков“ 3