Концерт за всички, вторник, 15 юли 2014, 18:00 ч.

 

 

 

Френският институт в България има удоволствието да ви покани на Концерт за всички със специалното участие на г-н Васил Начев, на 15 юли 2014 г. от 18 часа в зала Славейков.

В програмата:

Прокофиев- Соната №2 ре-минор (1912)
Дебюси- Звуци и аромати се реят във вечерния
въздух
Рахманинов- Етюд- Картина op.39 №6
Бах- Капричио
Равел- Павана
Чайковски- Думка
Трене- Вайсенберг- En Avril, a Paris

Вход: Плати колкото искаш

 

Васил Начев е роден през 1993 г. в град Пловдив. Понастоящем е студент в Кралския Музикален Колеж в Лондон под ръководството на световноизвестния руски пианист проф. Дмитрий Алексеев. Започва да учи пиано на 12 годишна възраст под ръководството на клавирната педагожка Елена Велчева в НУМТИДобрин Петков - гр. Пловдив. Носител е на награди от 8 международни конкурса във Франция, Италия, Румъния и САЩ. През 2007 г. е награден с грамота от Министерството на Културата заВисоки Творчески Постижения”. През 2008 г. осъществява своя първи концертен дебют като солист на младежки камерен оркестър, изпълнявайки Й.Бах-Концерт за пиано и оркестър ре-минор. През 2009, 2010 и 2012 г. е солист на Пловдивска Филхармония, а през 2014 г. благодарение на големия проф. Минко Балкански е солист на Опера Стара Загора. През 2011 е награден с Грамота от Съюза на учените в България - за активното му участие в музикални програми в дейността на съюза и за високите му постижения в годината на Ференц Лист. През 2011 участва в 50-тото юбилейно издание на Eastern Music Festival - Greensboro (NC) USA. Сред 200 участника от всички групи музикални инструменти (от който 21 пианиста) е единственият награден със пълната стипендия на Steinway.

Имал е участия в клавирни и камерни рецитали в зали като Dana Hall Auditorium, в легендарния John F. Kennedy Center for the Performing Arts (Millennium Stage) - Вашингтон DC, Oratorio di San Rocco - Болоня, Festetics Castle-Унгария и д.р.

Участвал е в майсторските класове на проф. Мишел Бероф (Франция), д-р Джеймс Джайлс (САЩ), Йошиказу Нагай (САЩ), Миша Диктер (САЩ), Джон Накаматзу (САЩ), проф.Балаш Соколай (Унгария), Дмитри Алексеев (Русия).