Световeн фестивал на анимационния филм Варна 2016

Френският институт в България е партньор на 12-тото издание на Световния фестивал на анимационния филм Върна (WFAF : World Festival of Animated Film), който ще се състои във Фестивалния и конгресен център във Варна от 7 до 11 септември 2016 г.

 

Фестивалът награждава най-успешните продукции в пет категории: късометражни филми, студентски филми, детски филми, филми част от телевизионна серия и пълнометражни филми. 

Журито е съставено от пет члена, измежду които един французин - Жорж Сифианос, режисьор и професор в École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs.

Общо във всички категории ще бъдат показани 109 филма, от които 19 френски продукции или копродукции. 

Успоредно на фестивала, панорамата « best of the world » ще представи 18 филма, от които два френски, но също и конференции, майсторски класове, прожекции на студентски филми (извън конкурсната програма), изложби и творчески работилници. 

 

 

Две творчески работилници за създаване на анимационни филми ще бъдат организирани със специалното участие на Карин Миралес, режисьор на анимационни филми, Labodanim (Макон – Франция), по покана на Френския институт в България. 

Първата творческа работилница с продължителност 12 часа в галерия Графит, е предназначена за деца, като приоритет имат деца от домове за социални грижи. Втората творческа работилница с продължителност 4,5 часа е предназначена по-скоро за тийнейджъри и възрастни и ще се проведе във Франкофонския център – Варна.

За повече информация:

http://www.varnafest.org/children-workshops-2016/

http://www.varnafest.org/children-workshops-2016/?lang=bg

Произведенията на участниците от двете работилници ще бъдат излъчени по време на официалната церемония по закриване на фестивала в неделя 11 септември.

​​