Ислямът в Европа: в единствено или множествено число?

Центърът за култура и дебат „Червената къща“ и Френският институт в България
Ви канят на конференция - дебат на тема

 

Ислямът в Европа:
в единствено или множествено число?

16 юни 2016 (четвъртък), 18.30 – 20.00ч.
Френски институт в България, пл. Славейков 3, София 1000
 

С участието на:
- Рашид Бензин, изследовател, Институт за политически изследвания в Екс-ан-Прованс
-
Татяна Дронзина, професор, Софийски университет
- Ибрахим Карахасан- Чънар, писател и журналист


Модератор: Ирина Недева
Вход свободен, на български и на френски език, с превод.

Линк към статия на Рашид Бензин в Le Monde:

http://www.lemonde.fr//idees/article/2016/06/07/l-etat-islamique-est-loin-d-etre-vaincu_4941515_3232.html

 

Какви са предизвикателствата, пред които са изправени мюсюлманите в светските европейски общества? Каква е разликата между исляма в Европа и различните версии на исляма, които съ-съществуват и съжителстват с други религии на Балканите? Доколко дългият период на съвместно съществуване променя отношенията на междурелигиозна тревожност? В каква степен днешният ислям в Западна Европа е свързан с колонизацията и пост-колониалните процеси и миграцията, и до каква степен различните лица на исляма на Балканите са станали част от традицията? Какви са общите предизвикателства пред светските европейски държави в съжителството им с мюсюлманските общности в Европа? Как мюсюлманите възприемат своите права и задължения като граждани в европейските държави? Дали ислямът отчужди мюсюлманите от европейските държави, в които живеят и работят? Как един вярващ в исляма може да приеме една светска държава за своя родина? Дали отношенията между мюсюлмани и християни в България са определени от хода на световните събития, или са резултат от историческото развитие и политическата култура в България и на Балканите? Как да се реши проблемът с напрежението между либерално-секуларната и религиозната идентичности? Само секуларизмът ли е изцеление от радикалния ислям?
Необходимо ли е да се преосмислят настоящите либерални демократични модели в Европа и някои аспекти на мултикултурализма? Какъв е българският модел за третиране на религиозните различия в обществения живот?

Рашид Бензин е роден е през 1971 г.  в Мароко. Той е ислямолог, политолог и изследовател в l'Observatoire religieux  към Института за политически науки Екс-ан-Прованс. Автор е на много произведения за мюсюлманската религия, сред които “Новите мислители на Исляма (2004 г.) и  Коранът обяснен за младежи (2013 г.). Днес Рашид Бензин е „гласът“ на либералния франкофонски ислям.

Ибрахим Карахасан-Чънар е писател и публицист, преподавател, писател и журналист, основател на “Турския културен център 21-ви век” в България; автор е на множество популярни книги за исляма и България, между които тетралогията "Светът на исляма", а също и на  първия турски буквар в българските училища след 1989 г. Роден е през 1955 г. , завършва история в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

проф. Татяна Дронзина е преподавател в катедрата по политология в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Института за мир и конфликти - Университет на Гранада, Испания. Последните четири години преди завръщането си в София (2015) живее и работи в Централна Азия, където провежда и редица теренни изследвания по проблемите на тероризма и екстремизма. Консултант е по изработването на Държавната програмата за борбата с тероризма и екстремизма в Казахстан.

Член на Обществото за изследване на тероризма.  Доста от книгите й са посветени на мястото на жената в исляма  - „Женски самоубийствен тероризъм“, „Жените в Ислямска държава“.

/media/d0/6b/ee46696818dade035bf0f436d087/affiche_benzine_bg.pdf

/media/f2/62/e4af6702bb955150b123a326641c/presentation_rachid_benzine_16-juin-2016_bg.pdf