FRANCOFOLIES. БЛАГОЕВГРАД 2016

 

Тази година Francofolies. Благоевград ще се проведе на 17 и 18 юни на открито на централния плащад „Георги Измирлиев“ в Благоевград.

На 17 и 18 юни на българска сцена ще излязат отново едни от най-актуалните световни звезди на френската музика.

Входът за всички жители и гости на града е свободен

 

17 ЮНИ, петък

20:25 - 21:25: FÉFÉ 
21:50 - 22:50 : GIPSY KINGS
23:15 - 00:30 : DJ PARTY

18 ЮНИ, събота

19:00- 20:00 : NOUVELLE VAGUE
20:30 - 22:00 : ZAZ
22:30 - 00:30 : БГ радио награди
00:45 - 02:00 : DJ JORIS DELACROIX

http://francofoliesbg.com/

FRANCOFOLIES.Благоевград е фестивал за съвременна френскоезична музика, който се провежда в Благоевград, България.

Фестивалът стартира  за първи път в България през 1991 г. Следват 3 изключително успешни издания до 1993 г., годината, в която България става  пълноправен член на Международната организация на Франкофонията.

 

През 2015 г., след повече от 20 годишно прекъсване,   фестивалът е възстановен по инициатива на Община Благоевград – основен продуцент и организатор на събитието. Като такъв, Община Благоевград осигурява по-голямата част от финансирането на фестивала. Останалата част се набавя от спонсори и партньори. Събитието се реализира като съвместна продукция, по която работят  български и френски екипи.   

На първото възстановено издание на българска сцена пяха световно известни френски изпълнители като   Патрисиа Каас, Патрик Брюел,  DJ Боб Синклер, Кио, Кристоф Уилем и др.

Фестивалните дни привлякоха в Благоевград публика от цялата страна, но и от Франция, Швейцария, както и от съседните Сърбия и Македония.

FRANCOFOLIES. Благоевград  работи под  лиценза на най-големият международен фестивал за франкофонска музика Les FRANCOFOLIES . Световноизвестният фестивал има 31 годишна история и се провежда всяка година в Ла Рошел, Франция. Градът е известен именно със събитието, което годишно привлича там около 110 000- на публика.

 

Освен всяка година във Франция, Les FRANCOFOLIES  се провежда и в Монреал / Канада/, а също и в Спа / Белгия/. Фестивалът има изнесени издания и в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин.

 

България е шестата дестинация в света, в която  Les FRANCOFOLIES  събра най-големите звезди на френската музика.

FRANCOFOLIES. Благоевград 2016 ще се проведе на 17 и 18 юни т.г, на открито на площад „Георги Измирлиев“ при вход свободен за всички гости и жители на града.

Извън музикалната програма, за първи път тази година ще се проведе и младежки модул на фестивала. Най-сериозна като мащаб и организация е планираната на 18 юни младежка платформа за дискусия. В нея са поканени за участие 90 деца от училищата с изучаване на френски език от цялата страна. Тя ще премине под мотото на общата тема, поставена от Международната франкофонска организация като тема за размисъл пред младите франкофони от цял свят - LIBRE ENSEMBLE /свободни заедно/.