ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ в Лятна международна академия за драматургично писане „Дом за непослушни” с. Габровци, 23.07 – 05.08.2016

Това лято в с. Габровци ще се проведе Лятна международна академия за драматургично писане, която ще събере на едно място драматурзи и сценаристи, работещи в сферата на различни изкуства: театър, кино, танц, аудио театър и аудио инсталация. Програмата ще се състои от четири лекции и три ателиета, водени от доказани и иновативни френски, немски и балкански практикуващи лектори.

 

Идеята

Лятната международна академия за драматургично писане е насочена към пишещите - професионалисти, студенти и други заинтересувани пред-професионалисти в областта на съвременното драматургично писане за различни изкуства и журналистиката. Водещата цел на академията е да създаде творческа среда, в която различни гледни точки за драматургичното писане за съвременни изкуства да се пресекат. Той ще осигури и практическа работа в лабораторна среда, която ще обогати опита на участниците и ще спомогне тяхното професионално и творческо развитие. Ще бъдат представени нови практики и форми от сферата на театъра, киното, танца, аудио театъра и аудио инсталацията. Особено внимание ще бъде обърнато на нови работещи модели в етапите на пред-продукция и проучване.

База на академията ще е сградата на арт резиденция ДУПИНИ в с. Габровци, бивше трудово-възпитателно училище. Практическата работа, която ще се води в ателиетата ще бъде вдъхновена от документалните материали, които се намират в това училище-интернат, както и от многобройните ленд арт произведения на изкуството, разположени в района и в сградата. Целта е участниците да усетят и да разберат как един и същи материал се интерпретира в писането за различни сценични и аудиовизуални изкуства.

 

Мястото

Село Габровци се намира в живописния Балкан на 15 км от Велико Търново. Спането на участниците ще бъде в красивия, изпълнен със специфична атмосфера, Килифаревски манастир (4 км), а за тези, които пожелаят – има възможност за спане и в самата арт резиденция или на палатка в двора ѝ. На пет минути от резиденцията се намира река Еньовица с чудесни вирове, в които участниците ще имат възможност да се охлаждат от жаркото слънце.

 

Програмата

Академията ще бъде международна – всички лекции и ателиета ще бъдат на английски език. Официалното откриване на академията ще се състои на 23.07 в София. На 24.07 също в София ще се проведе първата лекция от програмата – лектор ще бъде известният македонски драматург Горан Стефановски. След лекцията всички участници ще отпътуват за с. Габровци за основната част от академията. Тържественото закриване с представяне на резултатите от академията и концерт ще бъде на 5.08. Резултатите от ателиетата ще бъдат представени впоследствие в София, Париж и Берлин.

Подробна програма на събитието на http://sumscriptwritingcamp.weebly.com/

 

Лекторите:

Марсел Бугиел, Германия – драматург в сферата на интегративния танц,  сътрудник на хореографа Жером Бел.

Албена Димитрова, Франция/България – писател, драматург за съвременен танц и куратор, работи с хореографите Орелян Бори и Пиер Ригал и др.

Джорджия Дол, Франция/Германия - автор на театрални пиеси както на немски, така и на френски език. Работи със Studio Я (Maxim Gorki Theater) в Берлин и с театралната компания Les passagers du mardi в Марсилия.

Сигна Кьостлер, Дания/Германия – артистичен директор на групата СИГНА, режисьор, сценограф, костюмограф, пърформанс артист

Жером Нунес, Франция – сценарист, режисьор, продуцент и ко-организатор на European Short Pitch (европейска инициатива за копродуциране на късометражно кино).

Юлия Тике, Германия – културолог, автор на мултидисциплинарни аудио проекти и радиопиеси, работи в германското държавно радио Deutschlandradio Kultur

Проф. Горан Стефановски, Македония/Англия – драматург и сценарист, основател на департамента по драматургия към университета в Скопие, преподавател в Christ Church College и в Университета в Кентърбъри.

http://sumscriptwritingcamp.weebly.com/

 

Програма на ателиета:

Писане на сценарий за късометражен филм (водещ Жером Нунес): 25-29.07;

Писане на текст за аудиотеатър и аудио-инсталация (водещ Юлия Тике): 29.07 – 03.08;

Писане на текст за театър (водещ Джорджия Дол): 31.07 – 04.08 .

 

Участие е 100 лв за едно ателие, 140 лв - за две и 160 лв, ако искате да участвате и в трите ателиета.

Какво се включва в тази цена:

·         Едно, две или три ателиета (според заявеното желание);

·         Четирите лекции;

·         Транспорта с автобус между Велико Търново - Килифаревския манастир – с. Габровци;

·         Нощувки (в Килифаревския манастир или в арт-резиденция ДУПИНИ) за времето на провеждане на заявените ателиета;

·         Екскурзия на 30.07;

·         Безплатен достъп за концерта за закриването;

·         Красива планинска природа, слънце и река за плаж.

 

Какво не се включва:

·         Транспорта до София (за чуждестранните и българските участници);

·         Транспорта София - Велико Търново (ще има ограничен брой места при споделено пътуване) 

·         Нощувките в София за официалното откриване и първата лекция (възможност за каучсърфинг при някой от участниците, живеещи в София);

·         Храната по време на академията (ще бъде осигурена вкусна храна на разумни цени);

 

Как да се запишете за участие? : изпратете ваша автобиография, кратка мотивация, защо искате да се включите  (до 200 думи), както и в кои ателиета желаете да участвате на имейл адрес: gabrovtsi2016@gmail.com.

 

Краен срок за подаване на кандидатурите за участие: 1.05.2016  

 Организатори: Гьоте-институт България, Френският институт България, ОСАИК „36 маймуни” - София, Арт-група ДУПИНИ - Велико Търново и Arte Urbana Collectif - София.

С основната подкрепа на: Френско-германски фонд "Elysee-Fonds" за подпомагане на културни проекти в трети страни.

Партньори: театрална компания „Famille Mundi” – Париж,  Maison dEurope et dOrient – Париж, Studio Я (Maxim Gorki Theater) – Берлин, НДК София (сцена ДНК), БНР програма „Христо Ботев”.

 

За повече и актуална информация:

http://sumscriptwritingcamp.weebly.com/