Френският Институт ви препоръчва...Bansko Mountain Film Fest (27 – 29 ноември 2015)

Елате да се срещнете с няколко френски специалиста в планинарството

Ив Балю – „Човекът, който знае всичко за алпинизма“ -

27 ноември, Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“, ул. „Никола Вапцаров“ №1, Банско, 3000

Той ще представи и невероятната си изложба от ретро планинарски снимки и статии.

Роден на 4 февруари 1943 г., инженер, доктор на науките, директор на комуникациите в Комисариата по атомна енергия на Република Франция, Ив Балю е по душа и по призвание планинар, алпинист, писател, специализиран в историята на алпинизма, съветник по въпросите, свързани с планините към френското Министерство на младежта и спорта. Притежава най-големите в света частни колекции от документи, материали, фотографии (в това число изключително ценни плаки от началото на планинарската фотография) по историята на планинарството и алпинизма. Писателският му актив е изумителен – над 20 книги с изключително разнообразна тематика.

Патрик Габару – човекът с над 300 премиерни маршрута в Алпите –

26 ноември, Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“, ул. „Никола Вапцаров“ №1, Банско, 3000

Патрик Габару, известен в алпинистките среди като “Льо Габ”, е роден на 19 юли 1951 г. в Еврьо, региона От Норманди (Горна Нормандия), Северна Франция. Известен е като единственият човек в света, който е изкатерил за първи път над 300 маршрута в Алпите, основно в масивите на Монблан, Гранд Жорас и Аржантиер.

Бил е президент на международната екологична неправителствена организация “Mountain Wilderness” (“Планинска пустош”) от 2006 до 2010 г., в момента е неин международен координатор. Великолепен катерач по лед, той се смята за един от родоначалниците на модерното “ледено” катерене. Автор е на премиерни изкачвания в Канада, Боливия, Аляска и Патагония. Осъждайки китайския геноцид над народа на Тибет, през 1996 г. назовава един от премиерните си турове, изкатерен с Филип Бату на Триоле, “Tibet libre” (“Free Tibet”). През 1996 г. отказа участие във френско-китайска експедиция в Тибет.

През зимата на 2007 г. претърпява инцидент по време на изкачване по лед. Има няколко счупени ребра, пукнат прешлен и перфорация на белия дроб. Но въпреки очакванията, че контузиите ще сложат край на кариерата му, много бързо се възстановява и до днес е един от най-активните френски алпинисти.

Патрик Габару обича да казва, че за него планината е терен, където човек доказва своята твърдост, постоянство и умения, но преди всичко е място за срещи и общуване с други хора.

За повече информация - http://banskofilmfest.com/