Френският Институт ви препоръчва... „Фрагонар на любовта. Галантен и либертинец“ в Музея Люксембург от 16 септември 2015 до 24 януари 2016

Организирана от Обединението на Националните Музеи – Гран Пале в сътрудничество с Музея „Лувър“, изложбата „Фрагонар на любовта. Галантен и либертинец“ гостува в Люксембургския дворец в Париж до 24 януари 2016.

Обединяваща живопис, рисунки и илюстровани издания от най-емблематичния френски художник от десетилетията предхождащи Френската революция – изложбата за първи хвърля светлина върху творчеството на Фрагонар през призмата на любовта. Гийом Фару от Департамента  Живопис на Музея „Лувър“, куратор на изложбата, разяснява подхода си и времето на великия художник в повече детаили в специално продуциран от Гран Пале филм.

The Yorck Project: 10.000 Meisterwerke der Malerei. DVD-ROM, 2002. ISBN 3936122202. Distributed by DIRECTMEDIA Publishing GmbH

 

Жан-Оноре Фрагонар (1732 – 1806) е без съмнение най-известният френски художник от 18-ти век. „Божествения Фраго“ създава пейзажи, жанрови сцени, историческа живопис,  декоративни пана и портрети, но както отбелязва неговият първи биограф  „Той се отдава на еротичния жанр, в който успява перфектно“ . Във време, в което Просвещението придава нова важност на възприятията и на индивидуалността, а романовият жанр поставя любовта в сърцето на фикцията, Фрагонар ще спрегне хилядите вариации на чувството в унисон с епохата си.

Именно изследването на тази любовна тематика ще проследим, помежду последните проблясъци на галантната любов и триумфа на либертинажа, до развитието на искрената и чувствена вече „романтична“ любов.  

За да видите промо клип на изложбата кликнете тук.

За да видите откъси от филма „Фрагонар, гамите на любовта“ кликнете тук.

Линкове към полезни текстове и други