„Седмицата на вкуса в България“

Френският институт в България, отделът по сътрудничеството и културната дейност  при Посолството на Франция ще има удоволствието да представи в София и във Варна, от 12 до 16 октомври, екип от преподаватели по готварство, в областта на хотелиерството, както и заместник директора на хотелиерската гимназия Жес дьо Форес дАвен сюр Елп ( северна Франция). Те ще ръководят Седмицата на вкуса в България.

Във Франция, седмицата на вкуса се организира под егидата на френското министерство на образованието и обединява местни, регионални и национални инициативи под знака на обучението по вкуса, на кулинарното наследство и хранителните професии. От детската градина до гимназията, хиляди обучаващи се участват в тази проява.

Седмицата на вкуса във Франция е педагогическа дейност, пуснала корени от десет години във френската образователна система, има за цел да образова потребителите на вкуса, особено децата, които се запознават с разнообразието и удоволствието от вкусовете, ароматите и получават информация, по образователен начин, за продуктите, техния произход, тяхното производство и техните особености. По този начин се насърчава информираността, поведението и консумацията на храна, като част от балансиран и устойчив начин на живот.

В програмата на френските специалисти са застъпени множество ателиета където, в четири софийски училища ще направят образователно представяне на продукти /плодове, зеленчуци, шоколад и т.н/.Това са 17-то СОУ „Дамян Груев“, 18-то СОУ „Уилям Гладстон“, 20-то СОУ „Тодор Минков“ и Френското училище „Виктор Юго“.

Във Варна, екипът от френски специалисти ще ръководи ателиета в професионалната гимназия по туризъм, френското международно училище, както и пред студенти по туризъм и ресторантьорство.

Общите теми на тази седмица на вкуса, със сигурност,  актуални и в България ще бъдат: вкус, образование, балансиран начин на живот, защита на потребителите и защитата на местните производители.

Партньор в организирането на тази проява е международната верига магазини METRO в България.

 

За да видите сайта на Кристоф Доверн: http://www.750g.com/