Срещи на младото европейско кино

 

Regardez le séminaire "L’éducation au cinéma - Pratiques et perspectives européennes" en direct!

За втора поредна година „Срещи на младото европейско кино” ще представи избрани филми от млади френски и европейски режисьори. Фестивалът ще бъде открит в Дома на киното с филма Стела Марис, в присъствието на режисьора Джакомо Абрудзезе, получил голямата награда на най-артистичния балкански фестивал Кустендорф, създаден от Емир Кустурица. 

 

По случай „Срещи на младото европейско кино – 2015“, фестивал, кой-
то Френският институт в България подкрепя и посреща от самото му
създаване, на 2 октомври ще бъде показан филма Хипократ в при-
съствието на режисьора Тома Лилти. Това събитие официално ще отбе-
лежи дигитализацията на зала „Славейков“ във Френския инситут с подкрепата на Френския национален център за кино и анимация (CNC). 

 

                                    На 2 октомври от 18.30 ч., зала Славейков 

             Вход само с покана, до запълване на свободните места в залата 

Като доскоро практикуващ лекар, Thomas Lilti съчетава киното и медицината в продължение на много години, снимайки редица късометражни филми, пишейки междувременно и сценарии... В пълнометражния му дебют „Хипократ", той разказва историята на млад лекар, който попада в първоначалния хаос на практиката, където нищо не се развива по план. Вдъхновен от личната история на режисьора, филмът печели френската публика и критика и е селектиран за фестивала в Кан през 2014, а на тазгодишните награди „Сезар” печели награда за най-добър актьор в поддържаща роля за Реда Катеб.

 

Тази специална вечер се вписва също така в рамките на честването на
„100 години българско кино“, ознаменува първия европейски семинар
по кинообразование в София, организиран в партньорство със Столич-
на община и стартирането на платформата CinEd на Френския Инсти-
тут, вече включваща няколко страни, измежду които България.

 

 

Други акценти в прогламата: ще видим също така анимационния филм „Аз и моят Молтон” с автор носителката на „Оскар” за анимация Торил Кове и комедията „Странни хора” на Жулиан Алар. 

Акцентът във второто издание на „Срещи на младото европейско кино“ е върху младото португалско творчество. Селекцията е съставена в партньорство с престижния международен фестивал за късометражно кино Курташ – Вила до Конде. Отново ще бъде представена панорама от Европейските срещи на среднометражния филм в Брив, в присъствието на артистичния директор на фестивала в Брив – Елза Шарбит, която ще гостува в София.

За да видите програмат натиснете тук