Давид Фоенкинос в България

За нас е удоволствие да обявим гостуването в България на един от най-награждаваните и обичани френски писатели и киносценаристи – Давид Фоенкинос!

Авторът на „Деликатност” и биографичния роман „Шарлот”, който спечели награда „Рьонодо” 2014, пристига за среща с читатели в София и Варна и за участие в 23-то издание на Международния кинофестивал „Любовта е лудост” във Варна.

Роден преди 40 години, един от най-успешните и разпознаваеми творци на Франция има в актива си над 10 литературни награди, а книгите му са преведени на 40 езика.

Давид Фоенкинос е изкусител. Не твърдим, че е такъв в делника си, но творчеството му несъмнено съблазнява читателя с елегантна фантазия и романтизъм, с категоричното си желание да доставя удоволствие. Книги като „Деликатност”, „Спомените” и „Еротичният потенциал на жена ми” се четат на един дъх и принадлежат към онова семейство френски романи, които вълнуват с вродената си деликатност, хумор и чар.

Последната му творба, „Шарлот“, е парещ спомен за художничката Шарлот Саломон (1917-1943), убита в Аушвиц на 26 години. Написан в свободен стих, романът пресъздава трагичната участ на немската еврейка с рядка чувствителност и дълбочина.

В програмата на най-романтичния кинофестивал у нас Давид Фоенкинос ще представи филма „Деликатност” (2011), създаден въз основа на едноименното му произведение, под режисурата на брат му Стефан Фоенкинос. Одре Тоту изпълнява ролята на главната героиня Натали.

Програма на гостуването:

20 август

19ч Среща с публиката във Френски институт в София

21 август

18ч Церемония по откриване на 23-ти филмов фестивал „Любовта е лудост” във ФКЦ-    Варна

22 август

17ч Прожекция на филма „Деликатност“

23 август

18ч Среща с публиката в книжарница „Сиела“  – Варна