Френският печат и събитията в България през 1980-те години

Френският институт в България
Ви кани на събитие на тема

Френският печат и събитията в България
през 1980-те години

на 19 май 2015 (вторник)
във Френския институт в България, пл. Славейков 3, София 1000:

 -          от 16.30 ч., прожекция на филма ‘Отмъщението – дългата сянка на ДС‘‘, само на български език, вход свободен;

 

-          от 18.00 ч., дебат на тема „Френският печат и събитията в България през 1980-те години“, със симултанен превод френски и български език, вход свободен,

с участието на: Жан-Батист Ноде, журналист от „Нувел Обсерватьор“, Петър Бояджиев, председател на „Европамет“, Алфред Фосколо, „Европамет“, Тони Николов, журналист, Евелина Келбечева, историк, Атанас Киряков, режисьор;

 

-          Изложба с изрезки на статии от френската преса, отразяващи събитията в България от осемдесетте години на миналия век. Материалът е любезно предоставен от фондация ‘‘Европамет‘‘.  Изложбата ще бъде под формата на класьори, които ще могат да бъдат консултирани в Медиатеката на Френския институт в България от 19 май.

 

България дълго време е била, а и все още продължава да бъде една от най-малко познаваните страни в Европа.

Френската преса е тази, на която дължим най-добре информираните разкази относно  историческите събития, които разтърсиха последното десетилетие на тоталитаризма в България.

С това събитие Френският институт в България и Френското посолство, съвместно с Президентството на Република България, се присъединяват към официалните и гражданските инициативи във връзка с 25-годишнината от началото на демократичния процес и завръщането на страната в лоното на европейското семейство.