Кино във Френския институт

 

Бърдмен или Неочакваната добродетел на невежеството

Държава: САЩ
Времетраене: 119 мин
Жанр: комедия,
драма


Режисьори: Алехандро Гонзалес Иняриту
СценарийНиколас Джакобоне, Алехандро Гонзалес Иняриту, Александър Динеларис, Армандо Бо

В ролите: Ема Стоун, Ейми Райън, Андреа Райзборо, Майкъл Кийтън, Наоми Уотс, Едуард Нортън, Зак Галифанакис
 

Алехандро Гонзалес Иняриту режисира Майкъл Кийтън, Наоми Уотс, Ема Стоун, Едуард Нортън и Зак Галифанакис в комедийния филм “Бърдмен, или Неочакваната добродетел на невежеството“.

Кийтън изпълнява главната роля на Ригън Томсън - залязващ актьор, който е известен сред публиката благодарение на изпълнението си на един от най-популярните супергерои в Америка. Докато се опитва да организира амбициозна пиеса на Бродуей Ригън прави всичко възможно за да се пребори със собственото си его, да събере отново семейството си и да даде нов старт на своята замираща кариера.

Но пътешествието към повторното себеоткриване и борбата за отминалата слава поставя Ригън в центъра на голям брой непредсказуеми и забавни ситуации, които постепенно започват да го променят.

Носител на три „Оскар” награди.

17 април (петък), 21:00

18 април (събота), 21:30

19 април (неделя), 19:00

23 април (четвъртък), 21:00

26 април (неделя), 18:45

 

 

Гълъб кацнал на клон, размишлява за битието

Държава: Франция, Швеция, Норвегия, Германия
Времетраене: 101 мин
Жанр: комедия,
драма


Режисьори: Рой Андершон
СценарийРой Андершон

В ролите: Холгер Андерсън, Лоти Тьорнрос, Ола Стенсан, Оскар Саломонсан

Най-специфичният шведски режисьор от Ингмар Бергман насам, Рой Андершон (Песни от втория етаж) се завръща с абсурдна, сюрреалистична и шокиращо черна комедия, която свободно преминава от кошмар към фантазия и хумор, докато размишлява над вечната човешка безчовечност.

Смесица от абсурд, черен хумор, шок и абсолютен ужас, Гълъб седна на клон, разсъждавайки върху съществуването представя серия мрачни и комични скици, организирани в две сюжетни линии. В едната двама неориентирани и неопитни търговци обикалят града, опитват се да продават инвентара си от вампирски зъби и гумени маски и през цялото време се карат като стара двойка. Паралелно с това Карл XII – най-войнственият шведски крал – се появява в наши дни и продължава серията си катастрофални поражения. Преминавайки от кошмар към фантазия, транс и дори импрозивиран музикален епизод, филмът завършва с безмилостно осъждане на представената от Андершон зашеметяваща липса на съпричастност.

Въпреки че го наричат „slapstick” Бергман и го сравняват с Фелини, Андершон остава най-близо до Бунюел със сюрреалистичните си похвати и с яростта си, както и с неподправената емпатия и тъга, които се крият зад извратения му хумор. Режисьорът споделя, че Гълъб седна на клон... е силно повлиян от Достоевки и подобно на творчеството на руския класик, филмът не е за хора със слабо сърце. Изключително провокативна и крайно смущаваща критика на епохата ни.

17 април (петък), 19:00

18 април (събота), 17:00

24 април (петък), 19:00

30 април (четвъртък), 21:00

 

 

СОЛТА НА ЗЕМЯТА

Държава: Франция, Бразилия, Италия
Времетраене: 110 мин
Жанр:
биографичен,


Режисьори: Вим Вендерс, Жулиано Рибейро Салгадо
СценарийЖулиано Рибейро Салгадо, Вим Вендерс, Дейвид Розе

В ролите: Жулиано Рибейро Салгадо, Вим Вендерс, Себастиао Салгадо, Хюго Барбе, Жак Бартелеми, Лейла Салгадо

Документалният портрет на фотографа Себастиао Салгадо, чието творчество разкрива неотслабваща вяра в човешката цивилизация, е представен чрез дългогодишната му кариера като фотожурналист.

През последните 40 години Салгадо обикаля континентите, следвайки непрестанно променящото се човечество. Той става свидетел на някои от най-важните събития от близката ни история: международни конфликти, глад и изселване. Покъртителните му снимки на човешки трагедии са представени из целия свят, но има и обвинения, че фотографът експлоатира жертвите за собствената си облага. Животът и работата на Себастиао Салгадо са представени от сина му Жулиано, който го придружава при последните му пътувания, и от Вим Вендерс, който също е фотограф и любител на черно-белите снимки.

„Когато снимаш беднота и страдание, трябва да оставиш известно достойнство на субекта и да избегнеш воайорството. Не е лесно. Може да се постигне само ако установиш връзка с хората пред фотоапарата и наистина навлезеш в живота и ситуацията им. Много малко фотографи го умеят... Мисля, че Себастиао съхранява изцяло достойнството на обектите, които се намират пред обектива му. Във фотографиите му не е важен той, важни са хората!” Вим Вандерс

НАГРАДИ И НОМИНАЦИИ:
Кан ’14 – „Особен поглед”: Специална награда на журито, наградата на Екуменическото жури и номинация за наградата „Особен поглед”
Осло ’14 – Номинация за най-добър документален филм
Сан Себастиан ’14 – Награда на публиката

16 април (четвъртък), 19:00

19 април (неделя), 21:15

25 април (събота), 21:00

 

Пяната на дните


Превод: с български субтитри
Жанр: драма, фантастичен
Франция/Белгия, 2013, 130’
Режисьор: Мишел Гондри
По романа на Борис Виан
С: Ромен Дюрис, Одри Тоту, Гад Елмалех, Омар Си, Аиса Майга, Филип Торетон, Лоран Лафит, Наташа Рение, Ален Шаба

Пяната на дните започва ведро и усмихнато, а сетне толкова натежава, че оптимизмът моментално ще изскочи от умовете ви. Но сцупените устни се редуват с усмивки, затова ще ви е трудно да заплачете. Меланхолията обаче е налична, а смъртта често наднича оттук-оттам в сюжета, който между другото звучи така - "един мъж обича една жена, тя се разболява и умира." В обичната жена се превъплъщава Одри Тоту (Невероятната съдба на Амели Пулен), нейният любим е Ромен Дюри (Сърцеразбивач), помагат Леа Сейду (Полунощ в Париж) и Омар Си (Недосегаемите). Героите ни привързват към себе си, любовната история ни затрогва, а сюрреализмът оставя малко шеметно усещане за това колко пяна е изтекла и в кой етап от дните си всъщност се намираме.

18 април (събота), 19:00

26 април (неделя), 21:00

 

ПОЛУНОЩ В ПАРИЖ

Държава: Франция, Испания, САЩ
Времетраене: 94 мин
Жанр:
комедия, романтичен


Режисьор: Уди Алън
СценарийУди Алън

В ролите: Леа Сейду, Оуен Уилсън, Марион Котияр, Ейдриън Броуди, Рейчъл Макадамс, Майкъл Шийн, Кати Бейтс, Карла Бруни-Саркози, Гад Елмалех, Кърт Фулър, Мими Кенеди, Алисън Пил

 

Двама млади американци, които са заедно от ученическите си години и смятат да се оженят през есента, отиват за няколко дни в Париж, където бащата на годеницата на Гил има бизнес среща.

Докато Инес и майка й се радват на случайна среща с друга двойка и заедно откриват туристическите съкровища на града и луксозните му магазини, Гил попива мистериозното вълшебство на местата, където любимите му автори някога са живели в “безкраен празник”. Той чувства, че в Париж ще намери вдъхновението, което ще му помогне да използва успеха си като холивудски сценарист и добие смелост да пише романи.

Но по пътя си Гил се натъква на неочакван завой и в края на пътешествието си открива какво наистина иска от живота. В своята нова романтична комедия Уди Алън изразява любовта си към града, който счита за най-красив в света – след Ню Йорк, разбира се.

“Ясно е, че съм пристрастен към Ню Йорк, защото съм роден и съм израснал там, но ако не живеех в Ню Йорк, щях да живея в Париж”, казва Алън. “Някой друг може да дойде и да заснеме Париж по съвсем различен начин. Аз искам да го представя по свой начин, като проектирам своите чувства към него”.

25 avril (samedi), 19:00

 

ОМАГЬОСАНАТА КЪЩА

Режисьори: Бен Стасен, Джеръми Дегрусон

Белгия, 2013, 85 мин.

Жанр: Анимация

 

ОЗВУЧЕН НА БЪЛГАРСКИ

 

 Приключенската пълнометражна продукция Омагьосаната къща е дело на доказаните майстори в жанра анимация Бен Стасен и Джеръми Дегрусон. Точно като в приказките, всичко започва през една бурна нощ, в която изоставеното коте Гръм намира подслон в странната къща на стар магьосник. Новодошлият посетител не е добре дошъл сред обитателите на чудатата сграда, но с повечко смелост и подкрепа от неколцина верни приятели нашият малък герой доказва, че е заслужил мястото си в този вълшебен дом.

26 април (неделя), 11:00

КИТАЙСКИ ПЪЗЕЛ


Режисьор: Седрик Клапиш

Франция, 2013, 117 мин.

Жанр: Комедия, Драма, Романтичен
В ролите:
Кели Райли, Адриан Мартинез, Кевин Бишоп, Сандрин Холт, Сесил Дьо Франс, Одри Тоту, Ромен Дюри, Касандра Стар, Аманда М. Родригез, Тосико Онидзава

 

Филмът с Одри Тоту и Кели Райли е третата част от поредицата комедийни драми на режисьора Седрик Клапиш озаглавена “Испански апартамент”.

Историята разказва за 40-годишния баща на две деца Ксавие, който смята, че живота е много по-сложен отколкото изглежда на пръв поглед.  Докато се опитва да намери мястото си в света той разбира, че майката на децата му смята да се премести да живее с тях в Ню Йорк Сити. Убеден, че няма да може да живее пълноценно без семейството до себе си Ксавие изоставя всичко и тръгва след тях. Това се оказва и началото на приключение, което ще промени напълно изпълнения със съмнения баща.

19 април (неделя), 17:00

25 април (събота), 13:00

 

АСТЕРИКС: ИМЕНИЕТО НА БОГОВЕТЕ

 

Реж.: Луи Клиши

Франция, Белгия, 2014, 85 мин.

Жанр: Анимация, Приключенски, Комедия

 

ОЗВУЧЕН НА БЪЛГАРСКИ

 

В първото 3D приключение на Астерикс и Обеликс, Юлий Цезар представя най-новия си план за победа срещу упоритите гали. След като армията му така и не успява да смаже съпротивата със сила, императорът решава да смени тактиката: щом галите отказват да се присъединят към Римската империя, Цезар ще стовари цивилизацията на прага на селото им! Започва строеж на нов Рим под формата на огромен жилищен комплекс, наречен "Имението на боговете", който ще обгради селцето на Астерикс и ще потопи в хаос живота на обитателите му.

19 април (неделя), 15:00

25 април (събота), 11:00

УИКЕНД ПО ФРЕНСКИ


Великобритания, 2013, 93 мин.
Реж. Роджър Мичъл
В ролите: Джим Бродбент, Линдзи Дънкан, Джеф Голдблум
 
Магически весела история, в която се надиграват две от актьорските съкровища на Англия. Джим Бродбент и Линдзи Дънкан играят двойка на средна възраст от средната класа, която посещава Париж за дълъг уикенд с надеждата да стабилизира връзката си – или, може би, да ускори края й. Нерешителният, отнесен Ник и вечно изискващата и ръководеща Мег се лашкат от хармония през неразбирателства към примирение и обратно. Те непрестанно се борят с любовта, загубата, съжаленията и разочарованията по своя си, типично английски начин. Когато приемат покана за вечеря от стария приятел на Ник – Морган, американски учен суперзвезда, живеещ в шикозен парижки дом, филмът поема в неочоквана посока, достигайки до лиричен финал

18 април (събота), 15:00

25 април (събота), 15:00

26 април (събота), 17:00

ДОСИЕТО ПЕТРОВ

Режисьор: Георги Балабанов

България, Германия, 2014, 100 мин.

Жанр: Драма
В ролите: Михаил Билалов, Христо Шопов, Радина Кърджилова, Деян Донков, Георги Новаков, Малин Кръстев

През последните години на комунизма в България на един театрален актьор – Александър Петров, му е забранено да играе по неизвестни за него причини. Когато отново се появява на сцената, след падането на режима, открива, че е бил предаден от човека, на когото най-много се е възхищавал – своя учител и приятел. Разкритието се случва на погребението на този човек, точно когато Петров трябва да произнесе надгробно слово за него. Обезсърчен, Петров изоставя всички форми на обществен живот. Да се справи с тази тежка ситуация му помага неговият приятел на име Марков, един от бившите началници на тайните служби, превърнал се във виден бизнесмен. Намираме се в 1994–1995 г. – години на хищнически капитализъм, на яростно насилие, на войни на групировки. Марков предлага на Петров, чийто талант оценява, да оглави нова политическа партия, за да допринесе за спасяването на една страна, поела по лош път.

26 април (неделя), 15:00

30 април (четвъртък), 19:00

 

Потъването на Созопол

Реж. Костадин Бонев

България, 2014, 100 мин.
По романа на Ина Вълчанова;
С: Деян Донков, Снежина Петрова, Светлана Янчева, Стефан Вълдобрев, Васил Гюров
 

Един човек купува десет бутилки водка и заминава за Созопол, където е прекарвал летата си. Той вярва, че когато допие последната бутилка, животът му ще се промени. Но странни неща започват да се случват много по-рано. Когато Надеждата изчезне, Чудото е единственото спасение.

 

16 април (четвъртък), 21:00

18 април (събота), 17:00

23 април (четвъртък), 19:00

25 април (събота), 17:00

26 април (неделя), 13:00