КРИСТО И ТРИУМФАЛНАТА АРКА - БЪЛГАРИЯ И ФРАНЦИЯ

Изложба КРИСТО И ЖАН-КЛОД. Живот=Творби=Проекти

От 8-ми септември до 7 ноември Софийска градска художествена галерия (ул. Ген. Гурко 1) ще представи изложбата КРИСТО И ЖАН-КЛОД. Живот=Творби=Проекти на фотографа Волфганг Фолц. 

През 2015 г., по повод 80-годишнината на артиста и със съдействието на неговия екип, в лицето на племенника му Владимир Явашев, в Софийска градска художествена галерия бе представена изложбата Кристо и Жан-Клод: графики и обекти от 1963 до 2014 г. 

Шест години по-късно, по случай представянето в Париж на последната творба на Кристо Опакованата Триумфална арка, Софийска градска художествена галерия представя нова изложба, който дава възможност на публиката, от една страна да се срещне с различните проекти на Кристо и Жан-Клод, а от друга, да влезе в тяхното ателие, да стане свидетел на срещите с политици и граждани, да усети идеите и вдъхновението, вложената огромна енергия и труд, търпението и упоритостта, за да бъдат изведени тези творчески видения до осъществяване.  

Изложбата ще представи 47 цветни и черно-бели широкоформатни фотографии на Волфганг Фолц и каталог с текстове на международни специалисти в областта ще бъде публикуван. 

Куратор: Матиас Коденберг 

Съпътстващи събития като прожекции на документални филми, лекции и турове с кураторите, ще обогатят изложбата, която е част от проекта на Столична община Кристо и Жан-Клод: Срещи без раздяла

Прессъобщение 

Фейсбук събитие

Всички права запазени © Фондация Кристо и Жан-Клод 

  • 3.	Волфганг Фолц © „Обградените острови”, залив Бискейн, Маями, Флорида, 1980-1983 г.
  • 4.	Волфганг Фолц © „Опакованият Пон Ньоф”, Париж, 1975-1985 г.
  • 6. Wolfgang Volz © Wrapped Reichstag, Berlin,1971–95
  • Волфганг Фолц © Кристо и Жан-Клод работят по проект „Чадърите“, Ибараки, Япония, 1987-1988 г.
  • 10.	Волфганг Фолц © Кристо и Жан-Клод работят по проект „Обградените острови“, Маями, Флорида, 1983 г.
  • 11.	Волфганг Фолц © Кристо работи в ателието си, Ню Йорк Сити, 2004 г.

 

- Изложба Кристо. От Габрово до Триумфалната арка в Българския културен институт в Париж (28 Rue La Boétie, 75008 Paris) - от 17 септември до 21 ноември 2021 

Триумфалната аркаОпакована. (18 септември - 3 октомври). Гледайте на живо 

- Визиоконференция на Софи Дюпле (14 октомври), консерватор в Център "Жорж Помпиду", куратор на Изложбата Кристо и Жан-Клод, Париж!

- Изложби на открито в София