Кино във Френския институт

ОВЦАТА ШОН

Режисьори: Марк Бъртън и Ричард Старзак
Великобритания, Франция, 2015, 85 мин.
Жанр: Анимация

С участието на: Джъстин Флетчър, Джон Спаркс

 

Създателите на "Пиратите! Банда неудачници" се завръщат с ново комедийно приключение за цялото семейство, като този път говоренето е абсолютно забранено!

Бунтарски настроената овца Шон и неговото стадо решават да си вземат почивен ден от скучната и монотонна работа във фермата, но плановете им напълно се оплитат. Несръчните животни бутат караваната със спящия в нея фермер и тя полита надолу по хълма право към Големия град! Сега животните трябва да стигнат до града незабелязано, да открият фермера и верното му куче Бицър и да върнат всичко така, както е било... без фермерът да разбере за тяхната пакост.

7 март (събота), 11:00

8 март (неделя), 15:00

15 март (неделя), 11:00

21 март (събота), 13:00

28 март (събота), 11:00

 

ДОСИЕТО ПЕТРОВ

Режисьор: Георги Балабанов

България, Германия, 2014, 100 мин.

Жанр: Драма
В ролите: Михаил Билалов, Христо Шопов, Радина Кърджилова, Деян Донков, Георги Новаков, Малин Кръстев

През последните години на комунизма в България на един театрален актьор – Александър Петров, му е забранено да играе по неизвестни за него причини. Когато отново се появява на сцената, след падането на режима, открива, че е бил предаден от човека, на когото най-много се е възхищавал – своя учител и приятел. Разкритието се случва на погребението на този човек, точно когато Петров трябва да произнесе надгробно слово за него. Обезсърчен, Петров изоставя всички форми на обществен живот. Да се справи с тази тежка ситуация му помага неговият приятел на име Марков, един от бившите началници на тайните служби, превърнал се във виден бизнесмен. Намираме се в 1994–1995 г. – години на хищнически капитализъм, на яростно насилие, на войни на групировки. Марков предлага на Петров, чийто талант оценява, да оглави нова политическа партия, за да допринесе за спасяването на една страна, поела по лош път.

12 март (четвъртък), 19:00

13 март (петък), 21:00

14 март (събота), 19:00

15 март (неделя), 21:00

21 март (събота), 19:00

28 март (събота), 15:00

 

 

КИТАЙСКИ ПЪЗЕЛ


Режисьор: Седрик Клапиш

Франция, 2013, 117 мин.

Жанр: Комедия, Драма, Романтичен
В ролите:
Кели Райли, Адриан Мартинез, Кевин Бишоп, Сандрин Холт, Сесил Дьо Франс, Одри Тоту, Ромен Дюри, Касандра Стар, Аманда М. Родригез, Тосико Онидзава

 

Филмът с Одри Тоту и Кели Райли е третата част от поредицата комедийни драми на режисьора Седрик Клапиш озаглавена “Испански апартамент”.

Историята разказва за 40-годишния баща на две деца Ксавие, който смята, че живота е много по-сложен отколкото изглежда на пръв поглед.  Докато се опитва да намери мястото си в света той разбира, че майката на децата му смята да се премести да живее с тях в Ню Йорк Сити. Убеден, че няма да може да живее пълноценно без семейството до себе си Ксавие изоставя всичко и тръгва след тях. Това се оказва и началото на приключение, което ще промени напълно изпълнения със съмнения баща.

7 март (събота), 17:00

13 март (петък), 19:00

15 март (неделя), 19:00

29 март (неделя), 19:00

 

ИЗВОРЪТ НА ЖЕНИТЕ

 

Режисьор: Раду Михайляну

Франция, Белгия, Италия, 2011, 136 мин.

Жанр: Драма, комедия
В ролите: Хафсия Херци, Лейла Бехти, Зинедин Суалем, Сабрина Уазани

 

Действието на филма е съсредоточено в малко селце, където бясно бушува войната на половете. Жените оказват да допуснат мъжете си в леглото, ако господата не донесат вода от отдалечения кладенец.Румънецът Раду Михайлеану продължава силната си серия от филми заснети извън родината му ис това заглавие попада сред номинираните за „Златна палма” на фестивала в Кан.

18 март (сряда), 18:00

21 март (събота), 15:00, 21:00

 

КАТО ГОТВАЧИТЕ

Режисьор: Даниел Коен

Франция, Испания, 2012, 84 мин.

Жанр: Комедия
В ролите: Жан Рено, Рафаел Агоге, Микаел Юн, Жюлиен Буаселие, Салом Стевенен


2-годишният талантлив Жаки Боно - ценител на висшата кухня, мечтае за голям успех и собствен ресторант. Незавидното му финансово положение обаче го принуждава да работи като обикновен готвач, което не го приближава особено до мечтата му.  До момента, в който не среща Александър Лагард - известен главен готвач, чиято работа е застрашена от финансовата организация, собственик на ресторантите му.

7 март (събота), 15:00

15 март (неделя), 15:00

22 март (неделя), 19:45

 

ХЕКТОР И ТЪРСЕНЕТО НА ЩАСТИЕТО

Реж. Питър Челсъм

Германия, Канада, 2014, 118 мин.

Жанр: Драматична комедия, Приключенски

С участието на: Саймън Пег, Розамунд Пайк, Тони Колет, Стелан Скарсгаард, Жан Рено, Вероника Ферес, Кристофър Плъмър

 

Смешен и проникновен в еднаква степен, Хектор и търсенето на щастието разказва за психиатър, на когото му липсва житейски опит и затова решава да предприеме епично пътешествие с цел да открие какво прави хората щастливи. Потиснат от нарастващата си неспособност да се грижи за пациентите си и чувстващ се задушен във връзката с перфектната си приятелка Клара, Хектор копнее за нови преживявания, чрез които се надява да промени подхода си към живота и любовта. Един ден той внезапно заявява, че зарязва всичко – влючително и Клара, - за да обикаля света в търсене на щастието. Дали ще се гмурне в шанхайския хайлайф или ще издирва тайни африкански рецепти, Хектор попада на хора, места и перспективи, които го променят завинаги. По-важното: питайки другите какво ги прави щастливи, Хектор всъщност пита себе си. Прекрасен разказ за това, което вески търси - щастието.. 

Насладете се на невероятната, номинирана за Оскар, Розамунд Пайк и забавният, и по британски чаровеният Саймън Пег изпълняващи главните роли.

12 март (четвъртък), 21:00

14 март (събота), 17:00

22 март (неделя), 13:00

 

АСТЕРИКС: ИМЕНИЕТО НА БОГОВЕТЕ

Реж.: Луи Клиши

Франция, Белгия, 2014, 85 мин.

Жанр: Анимация, Приключенски, Комедия

 

ОЗВУЧЕН НА БЪЛГАРСКИ

 

В първото 3D приключение на Астерикс и Обеликс, Юлий Цезар представя най-новия си план за победа срещу упоритите гали. След като армията му така и не успява да смаже съпротивата със сила, императорът решава да смени тактиката: щом галите отказват да се присъединят към Римската империя, Цезар ще стовари цивилизацията на прага на селото им! Започва строеж на нов Рим под формата на огромен жилищен комплекс, наречен "Имението на боговете", който ще обгради селцето на Астерикс и ще потопи в хаос живота на обитателите му.

14 март (събота), 15:00

15 март (неделя), 13:00

22 март (неделя), 11:00

АВРОРА

 Режисьор: Кристи Пую

Франция, Румъния, Швейцария, Германия,  2010, 181 мин.

Жанр: Драма
В ролите:
Кристи Пую, Клара Вода, Катринел Дъмитреску, Валентина Попеску

 

Филма „Аврора” е втората кинотворба от поредицата „Шест истории от букурещките квартали”, които Пую възнамерява да направи. Тук главният герой – 40-годишен инженер от Букурещ, напуска работа, за да се отърве от постоянното чувство на неувереност, което го мъчи след развода. Необходимият инструмент за осъществяване на промяната се оказва ловна пушка…

18 март (сряда), 20:00

 

СЪРЦЕРАЗБИВАЧ

 

Режисьор: Паскал Шамел

Франция, Монако, 2010, 105 мин.

Жанр : Комедия, Романтичен

В ролите: Ромен Дюри, Андрю Линкълн, Ванеса Паради, Франсоа Дамиен, Жули Фериер, Оливър Шнайдер

Разбивачът на дамски сърца Алекс Липи (Роман Дюри) заедно със сестра си имат интересен бизнес - развалят нежелани от клиентите им романтични връзки. Всичко върви гладко, докато Алекс не попада на действително сложна задача. Клиентът е богат човек, който иска да предотврати сватбата на дъщеря си, а срокът за изпълнение е една седмица. Основният проблем, обаче е как да бъде разделена наистина идеалната двойка...

15 март (неделя), 17:00

 

МЕТЕОРА

Режисьор: Спирос Статулопулос

Гърция, Франция, Германия, 2012, 82 мин.

Жанр: Драма, Романтичен

В ролите: Тео Александър, Тамила Кулиева-Карантинаки, Гьоргьос Каракантас, Димитрис Христидис, Александра Сиафку и др.

 

В равнините на централна Гърция византийски манастири се извисяват по върховете на каменни стълбове, простиращи се от земята до небесата. Млад гръцки монах и руска монахиня са отдали животите си на строгите канони на своите общности, но растящото привличане между двамата поставя монашеската им принадлежност под въпрос. Разкъсвани между духовното си призвание и човешката си природа, те трябва да направят важен избор.

19 март (четвъртък), 19:00

 

 

МАЛКИ НЕВИННИ ЛЪЖИ

Режисьор: Гийом Кане

Франция, 2010, 154 мин.

Жанр: Драма, комедия
В ролите: Франсоа Клозе,
Марион Котияр, Жан Дюжарден, Жил Льолуш и др.

 Един от онези филми, в които голяма група приятели се събират заедно и започват да нищят връзките помежду си, да си спомнят миналото и да правят планове за бъдещето.
Режисьор на филма е Гийом Кане, който естествено е поканил за участие половинката си Марийон Котиар,  както и Беноа Мажимел, Франсоа Клузе, Жил Льолуш и Валери Бонетон, последните двама попаднаха сред номинираните за „Сезар”.

19 март (jeudi), 21:00

22 март (неделя), 17:00

29 март (неделя), 21:00

 

 

СБОГОМ МОЯ КРАЛИЦЕ

 

Режисьор: Беноа Жако

Франция, Испания, 2012, 100 мин.

Жанр: Исторически
В ролите: Виржини Ледойен,
Даян Крюгер, Леа Сейду, Жерар Депардийо, Ноеми Лвовски, Ксавие Бовоа и др.

 

Филмът на Беноа Жако брилянтно улавя страсти, поквара, случайни погледи на благородство и, в крайна сметка, целия хаос в двора на Мария-Антоанета през първите дни на Великата френска революция. Филмът е адаптация на романа на Шантал Тома, а Леа Сейду играе една от придворните дами на Мария, която с привидно невинен маниер умело си проправя път към благоволението на господарката си, докато съдбата не я подхвърля в съвсем различна посока.

Действието се развива между позлатените покои на благородниците и крайните квартали на онези, които ги обслужват, а филмът много точно отразява духа на времето. Даян Крюгер се справя изключително като злочестата кралица, а Виржини Ледойен прави най-добрата си роля от години в образа на специалната приятелка на кралицата – Габриел дьо Полиняк.

21 март (събота), 17:00

22 март (неделя), 15:00

29 март (неделя), 17:00

 

 

ВИЛА АМАЛИЯ

 Режисьор: Беноа Жако

Франция, Щвейцария, 2009, 91 мин.

Жанр: Драма
В ролите: Изабел Юпер, Жан-Юг Англад, Мая Санса, Вивиана Алберти и др.

 Животът на Ан се променя след една целувка. Целувката е между нейния партньор Томас и друга жена. Ан е знаменита пианистка. Но както пълната чаша прелива от една капка, така и 15-годишната й връзка приключва с една немерена стъпка в тъмното пред входа на друг дом. Отговорна и нерешителна, този път Ан решава да избяга от всичко, свързано с миналото, с изключение на музиката и един приятел от детството. Жорж се появява сякаш случайно точно в този момент. Със загуба на майка и приятел, той има нужда от стар контакт, а тя  - от нова опора. Несигурна във всичко, което изглежда сигурно, Ан търси място за връзка със себе си. Открива го, плувайки на острова, в който  вижда вила “Амалия”. Там ще се появи образът на жената, която още не познава…

22 март (неделя), 21:00

29 март (неделя), 15:00