Няколко часа пролет

Събота 13 май, 16.00

2012, 1 ч. 48 мин.

Режисьор : Стефан Бризе, Сценарий: Стефан Бризе, Флоранс Виньон, Оператор: Антоан Еберле, Монтаж: Ан Клотц, Музика: Ник Кейв и Уорън Елис, С участието на: Венсан Линдон, Елен Венсан, Еманюел Сение

Ален излиза от затвора след осемнадесет месеца присъда за дребен трафик на наркотик. Няма друг избор освен да отиде да живее при майка си. Това, което не знае, е че тя е неизлечимо болна и е решила да се подложи на евтаназия в швейцарка клиника.

Режисьорът Стефан Бризе се опира на няколко елемента, за да конструира историята си: отношенията с майката, болестта, смъртта. Но това не е филм, посветен на тези теми. Истинският сюжет на филма е „любовта между майка и син. История за любов, засенчена от дълбока болка у две същества, неспособни да изразят чувствата си.“

За трети път Стефан Бризе избира Венсан Линдон за главна роля в свой филм. Обяснява избора си така: „У Венсан има една меланхолия, която ме вълнува дълбоко и върху която пректирам своята собствена… На снимачната площадка той е като природна стихия. Органичен, вулканичен, свръх-интуитивен, честен, вечно питащ се…“.

„Няколко часа пролет“ е заснет почти изцяло в кадри-епизоди. По този начин във филма се отваря пространство, където се появява една рядко срещана истинност.

 

 

Филмът е номиниран за награди „Сезар“ в категориите най-добър актьор, най-добра актриса, най-добър режисьор и най-добър сценарий.