Предстоящо

 

7 април 19.00

 

СТЕНАТА

 

 

 

Документален, България, 1988, 44 мин. 

Режисьор: Искра Йосифова

Сценарист: Еми Барух

Оператор: Емил Пенев

Ученици от софийска гимназия изразяват любовта си към Джон Ленън с графити върху стената на Нотариата в София. Надписът „Джон, ти си в нашите сърца” е изтълкуван като „чуждо идеологическо влияние” и става повод за остра дискусия с  представители на Партията и комсомола. Драматургично и изобразително се сблъскват два възгледа за живота – младежкото свободомислие и нормите на идеологическата машина.    

„Стената” се превръща в символ на бунта срещу всеки вид конформизъм. 

 

КОГАТО НИ НАПАДНЕ ИМПЕРИАЛИЗМЪТ…

Документалан, България, 1990, 40 мин.

Режисьор: Мария Траянова

Оператор: Емил Христов

Лятото на 1989. Империализмът за пореден път се готви да ни напада… В един бургаски завод вземат мерки – трудовият колектив е изведен на учение по гражданска отбрана. Три дни и три нощи продължава репетицията за най-лошото… Режисурата е дистанцирана и оставя героите да се разкриват сами. „Ако чужди зрители видят този филм, може да си помислят, че това е черен хумор или гротеска – пише Иво Драганов. А всъщност става дума за неподправена действителност. Времената бяха такива, че гротеската се покриваше изцяло с реализма…”

На български език, без субтитри

Вход свободен!

 

21 Нощи с Пати

Събота 8 април, 16.00

2015, 1 час 55 мин.

 

Режисьор : Жан-Мари Лариу, Арно Лариу

Сценарий: Жан-Мари Лариу, Арно Лариу

Оператор: Яник Ресижак

Монтаж: Анет Дютретр

Музика: Никола Репак

С участието на: Изабел Каре, Карин Вияр, Андре Дусолие, Серхи Лопес, Лоран Поантро, Дени Лаван, Филип Ребо, Жюл Ритманик

Младата парижанка, Каролин, пристига в малко селце сред Пиренеите наречено Fond dextrémis за погребението на майка си – авантюристка, която малко е познавала. За сметка на това селото всички в селото я познават и то под псевдонима Заза. Първото нещо, което Каролин вижда в майчиния си дом е басейна, в който плуват голи мъже…

В селото цари чувствена атмосфера, която нищо не може да наруши, дори мистериозното изчезване на тялото на починалата, което от своя страна разпалва въображението на местния жандарм, който е впуска в хипотези – колкото фантастични, толкова и реални.

За щастие героинята има за свой водач Пати – жена от селото, притежаваща неукротимо либидо, която споделя с нея любовните си авантюри в най-малки детайли без никакъв свян, но със забележителна проницателност.

И в този филм на братята Лариу хедонизмът е върховна ценност. Автори признават, че са искали да направят порно, но се е получило вербално порно, така филмът е класиран „без ограничения в показа“. Въпреки това еротичната атмосфера на филма е предадена чрез работата на камерата, която улавя по забележителен начин светлината на Юга.

За последния си филм, Арно и Жан-Мари Лариу са отличени с награда за най-добър сценарий на фестивала Сан Себастиян през 2015.

Вижте нашите предложения за билети и абонаментни карти