Мумията

Специална прожекция - в рамките на програма Франкофония 2017, по инициатива на посолството на Египет в България

4 май, кино Славейков, 19.00, вход свободен

1969, 1час 42 мин. 

Режисьор : Шади Абдел Салам

Сценарий: Шади Абдел Салам

 

 

Оператор: Абдел Азис Фахми

Монтаж: Камал Абдул Ела

Музика: Марио Нашимбен

С участието на: Ахмед Марей, Ахмад Хагази, Зузу Хамди Ел-Хаким, Надя Луфти

1888, египетски семеен клан, обитаваш планините, се изхранва благодарение на контрабандата на артефакти от фараонските гробници. Тайната е известна само на старейшините. В деня на смъртта на предводителя на клана, неговият син и наследник я научава. Младият мъж е изправен пред труден избор – да осигурява бъдещето на многобройния род или да спре оскверняването на гробовете на царе, които разбира, са негови предци. В един ден и една нощ, той преживява трансформация, подпомогната от пристигането на археологическа експедиция и срещата с неговия двойник.

Режисьорът на филма Шади Абдел Салам черпи от образованието си на архитект, за да придаде геометричност на визията на филма и да превърне всеки кадър в произведение на изкуството. Използва древните египетски храмове за естествен декор, от който създава модернистични образи.

Реализмът, характерен за египетското кино от епохата, се смесва с ониризъм, комбинация, която придава уникалност на това произведение на седмото изкуство.

Минималистичното красноречие на филма, днес впечатлява ценителите по-силно от всякога и още през  1971 му донася награда Хюго от Международния фестивал в Чикаго.

Език на филма – класически арабски, субтитри – английски език

"Египет се присъединява към Франкофонската организация през 1970 и д-р Бутрос Бутрос Гали, бивш генерален секретар на ООН, става първият генерален секретар на Франкофонската организация от 1997 до 2002 г. Град Александрия в Египет е седалището на Франкофонския университет Леополд Сенгор, и ориентиран към развитието на Африка.

Предвид ценностите на франкофонията, значението на хуманността, свободата и братството, признаването на културното многообразие и диалога между културите, Египет милее да е част от събитията и дейностите на Франкофонията.

В този контекст и в сътрудничество с Френския институт в София, посолството на Египет има честта да представи филма „Мумията“ от 1969 г., в залата на Френския институт, на 4 май 2017 г. от 19.00.

Избрахме този филм, защото по време на визитата на проф. Захи Хауас, главен археолог на Египет и бивш министър на древните находки, през февруари и октомври 2016, разбрахме колко запалени са българите по древната египетска цивилизация."

Г-жа Манал Ел Шинауи

Посланик на Арабска република Египет в България