Кино през януари

 

с подкрепата на Peugeot

 

 

Субтитри на български език 

Вход с билет или с абонаментна карта

 

 

петък 18 януари, 18:30 ч. 

Лудият Пиеро

1965, фикция, криминален, екшън, 112'

Режисьор: Жан-Люк Годар

В ролите: Жан-Пол Белмондо, Анна Карина и др.

Фердинанд тръгва на път с Мариан, студентка, която някога е обичал. Но любовното пътешествие бързо се превръща в преследване. Банда гангстери, с която изглежда Мариан е замесена, ги преследва безспир...С криминален сценарии, Годар сякаш преосмися киното. Синьо-червена поема, в която морето отново става митично, а човешките същества – богове.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

събота 19 януари, 16:00 ч. 

Отвличането на Мишел Уелбек

2014, Комедия, 93'

Режисьор: Гийом Никлу

В ролите: Мишел Уелбек, Матьо Никур, Максим Льофрансоа и др.

Авторът на „Елементарните частици“ е отвлечен посред бял ден. Ето че се оказва затворник в къща, но успява да опознае похитителите и да наложи свой собствен режим:  прави редовни паузи за пушене и води разговори по най-различни теми - от градежите на Льо Корбюзие до техниките на свободната борба. Между документалистика и фикция, този филм е отворен към всички течения на неочакваното.

 

 

петък 4 януари, 18:30 ч. 

Шербургските чадъри

1963, драматична комедия, фикция 91'

Режисьор: Жак Деми

Музика: Мишел Льогран

В ролите: Катрин Деньов, Нино Кастелнуово, Марк Мишел, Елен Фармер, Ан Вернон и др.

Жьоньовев, отчаяна, вижда как нейният годеник заминава на фронта в Алжир. Майка й, почти разорена, я подтиква към богатия Ролан Гасар...След „Лола“ и „Заливът на ангелите“, Жак Деми съчинява, заедно с Мишел Льогран, причудливо и уникално преживяване: изцяло изпята мелодрама, наподобяваща банална опера. Лудо харесван или осмиван, филмът се превърна в световна референция в седмото изкуство.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

събота 5 януари, 16:00 ч. 

Наследниците

2016, драматична комедия, 105'

Режисьор: Мари-Кастий Ментон Шаар

В ролите: Ариан Аскариди, Ахмед Драме, Ноеми Мерлан и др.

Училище „Леон Блум“ в парижкото предградие Кретей. В повратен момент от живота си, учителка по история решава да запише най-слабия си клас ученици за участие в олимпиада по история, посветена на Съпротивата и депортирането на евреите. Това преживяване ще промени учениците завинаги

 

петък 11 януари, 18:30 ч. 

Човекът от Рио

1963, комедия, 112'

Режисьор: Филип Де Брока

В ролите: Жан-Пол Белмондо, Франсоаз Дорлеак, Жан Серве и др.

Адриен Дюфурке, редник от армията, получил едноседмичен отпуск, пристига в Париж, за да види годеницата си. Но тя е отвлечена от двама непознати. Без да се замисли, той тръгва по петите на похитителите и така се качва, нелегално, на самолет за…Рио де Жанейро.

 

 

събота 12 януари, 16:00 ч. 

Презрението

1963, Драма, 110'

Режисьор: Жан Люк Годар

В ролите: Брижит Бардо, Мишел Пиколи, Джак Паланс и др.

Вдъхновен от романа на Алберто Моравия, филмьт разказва за бавната и постепенна раздяла на една двойка. Пол Жавал, сценарист, и неговата млада съпруга изглежда образуват неразделна двойка. На пръв поглед незначително произшествие с продуцент ще накара младата жена да изпита дълбоко презрение към съпруга си.