Кино през март - Цикъл "Коста Гаврас"

Коста Гаврас – политически ангажиран кинодеец, председател на френската филмотека от 1980 г., е бележит стожер на двадесетия век и неуморим защитник на човешките права. Неговата кинематография анализира политическите събития на съвременната история, но също го причислява към майсторите на криминалния жанр. Първите му филми, в реставрирана и дигитализирана версия, които Ви представяме в началото на месец март, свидетелстват за това.

 

Субтитри на български език

Вход с билет или с абонаментна карта

петък 6 март, 18:30 ч.

Убийство в спалните вагони

1965, 1:35 ч., полицейски

Режисьор: Коста Гаврас

В ролите: Симон Синьоре, Ив Монтан, Катрин Алегре, Жак Перен, Мишел Пиколи, Жан-Луи Трентинян

Пътничка от спалния вагон на влака Марсилия-Париж е открита удушена. Впоследствие и други пътници от същото купе биват убити. В съдебната полиция инспектор Грациани и неговият помощник Жан-Лу Габер са твърдо решени да сложат край на вълната от престъпления… Странна подробност : убиецът е по-бърз от полицията при намирането на потенциалните си жертви - останалите шест пътника от купето. По романа на Себастиен Жапризо.

 

 

събота 7 март, 18:00 ч.

Признанието

1970, 2:20 ч., Драма, Трилър

Режисьор: Коста Гаврас

В ролите: Ив Монтан, Симон Синьоре, Мишел Витолд

През 1951, в Прага, заместник-министърът на външните работи се чувства преследван. Някои от колегите му дори избягват да разговарят с него. В Министерството спират да го уведомяват за важните срещи и за взетите решения. Един ден, колата му се оказва в капан. Мъже връхлитат върху него, слагат му белезници и превръзка на очите. Отвеждат го в подземието на изоставен затвор… По книгата на Лиз и Артюр Лондон.