Кино през февруари - Месец на наградите "Сезар"

Субтитри на български език 

Вход с билет или с абонаментна карта

 

петък 21 февруари, 18:30 ч.

Момчетата и Гийом – хайде на масата

2012, 85’, Комедия

Режисьор: Гийом Галиен

В ролите: Гийом Галиен, Андре Маркон, Франсоаз Фабиан 

Първият спомен, който пазя от майка си, е когато бях на четири или пет години. Тя ни канеше за вечеря, братята ми и мен, провиквайки се: „Момчетата и Гийом, хайде на масата!”, а последният път, когато говорих с нея по телефона, преди да прекъсне ми каза: „Целувам те, мила”; да кажем, че между тези две изречения се случиха някои недоразумения.

събота 22 февруари, 18:00 ч.

Хипократ

2013, 102’, Драматична комедия

Режисьор: Томас Лилти

В ролите: Венсан Лакост, Реда Катеб, Жак Гамблeн

Като доскоро практикуващ лекар, Томас Лилти съчетава киното и медицината в продължение на много години, снимайки редица късометражни филми, пишейки междувременно и сценарии... В пълнометражния му дебют „Хипократ", той разказва историята на млад лекар, който попада в първоначалния хаос на практиката, където нищо не се развива по план. Вдъхновен от личната история на режисьора, филмът печели френската публика и критика и е селектиран за фестивала в Кан през 2014, а на тазгодишните награди „Сезар” печели награда за най-добър актьор в поддържаща роля за Реда Катеб.

събота 1 февруари, 18:00 ч.

Серафин

2008, Биографичен, Драма, 126 мин.

Режисьор: Мартин Провост

В ролите: Йоланд Моро, Улрих Тукур, Ан Бенент

7 награди „Сезар” през 2009 г., между които за най-добър филм и за най-добра актриса - Йоланд Моро, в ролята на чистачка, станала известна художничка. През 1913 г., германският колекционер Вилхелм Уде забелязва у видни  съграждани малка живописна творба върху  дърво, чийто автор не е друг, а Серафин. Това е началото на трогателна връзка между търговеца на авангардно изкуство и чистачката визионер.

петък 7 февруари, 18:30 ч.

Тимбукту

2013, Драма, 100 мин.

Режисьор: Абдеррахман Сисако

В ролите: Ахмед Ибрахим, Тулу Кики, Абел Жафри

Недалеч от Тимбукту, попаднало под игото на религиозните екстремисти, Кидан води обикновен и спокоен живот насред дюните, заедно с жена си и сина си. В града,безпомощните жители търпят терора на джихадистите. Край на музиката и смеха, на цигарите и дори на футбола...

- Най-добър френски филм за Етиен Комар и Силви Пиала, Сезар 2015

- Най-добър режисьор за Абдеррахман Сисако, Сезар 2015

- Най-добра фотография за Софиан Ал Фани, Сезар 2015

- Най-добър звуков монтаж за Тиери Делор, Роман Димни, Филип Уелш, Сезар 2015

- Най-добър монтаж за Надя Бен Рашид, Сезар 2015

- Най-добър оригинален сценарии за Кесен Тал, Абдеррахман Сисако, Сезар 2015

- Най-добра музика за Амин Бухафа, Сезар 2015

събота 8 февруари, 18:00 ч.

Попечителство

2017, 92 мин., Трилър, Драма

Режисьор: Ксавие Льогран

в ролите: Леа Друкер, Дени Меноше, Тома Глориа

Семейство Бесон е в развод. За да защити сина си от бащата, когото обвинява в насилие, Мириам пледира за изключителни родителски права. Съдията, натоварена с делото присъжда съвместно упражняване на правата, като смята, че бащата е оклеветен. Синът Жулиен, превърнат от родителите си в заложник, ще направи всичко възможно, за да предотврати най-лошото… 

- Най-добър филм за Ксавие Льогран, Сезар 2019

- Най-добър оригинален сценарий за Ксавие Льогран, Сезар 2019

- Най-добра актриса за Леа Дрюкер, Сезар 2019

- Най-добър монтаж за Йоргос Лампринос, Сезар 2019

петък 14 февруари, 18:30 ч.

Билетът за тази прожекция е валиден за двама души.

Барбара

2017, 1 ч. 37 мин., Драма, Биографичен, Мюзикъл

Режисьор: Матийо Амалрик

В ролите: Жан Балибар, Матийо Амалрик, Лиса Рей-Джейкъбс

Актриса се подготвя да играе ролята на певицата Барбара и заснемането на филма ще започне скоро. Тя разработва персонажа, тренира гласа си, разучава песните, партитурите, жестовете, пробва костюмите, заучава сцените и ролята постепенно назрява в съзнанието й, дори я обсебва. Режисьорът също работи: организира срещи, проучва архивни кадри, подбира музиката… той е запленен, също толкова обсебен, но дали от Барбара или от нейното превъплъщение ?

 

събота 15 февруари, 18:00 ч.

Кърваво мляко

2017, 1 ч. 30 мин., Драма

Режисьор: Хюуберт Шарюел

В ролите: Суон Арло, Сара Жиродо, Були Ланерс

Тридесетгодишният Пиер отглежда млечни крави. Животът му се върти около фермата, сестра му ветеринар и родителите му, от които е наследил стопанството. След оповестяване на първите случаи на епидемия във Франция, Пиер открива, че едно от добичетата му е заразено. Няма как да се примири със загубата на животните си. За да ги спаси, не му остава нищо друго, освен да прибегне до крайни мерки…

 

 

петък 28 февруари, 18:30 ч.

Ван Гог - Пиала

1991, 2:38 ч., Драма, Биографичен

Режисьор: Морис Пиала

В ролите: Жак Дютрон, Жерар Сети, Александра Лондон, Бернар Ле Кок

Известно е, че Винсент Ван Гог, два месеца преди кончината си, пристига в Овер сюр Оаз, за да се лекува при своя почитател доктор Гаше. Въз основа на този факт, Морис Пиала разказва за последните седмици от живота на големия художник, а творческото му въображение разкрива предполагаема любовна връзка между Ван Гог и дъщерята на Гаше. Редуват се моменти на щастливо общуване и болезнени преживявания, а накрая всичко е отнесено от смъртта. Това не е историята на Ван Гог, а романтичен разказ за последните му дни.

Най-добър актьор за Жак Дютрон, Сезар 1992

събота 29 февруари, 18:00 ч.

Ги

2017, 1:41 ч., Драматична комедия, Документален

Режисьор: Алекс Луц

В ролите: Алекс Луц, Том Динглер, Паскал Арбийо

Младият журналист Готие научава от майка си, че е незаконен син на Ги Жаме, знаменит вариететен изпълнител от 60те до 90те години на миналия век. Точно в този момент, Жаме се готви да издаде албум с кавъри и да направи турне. С камера в ръка, Готие решава да го проследи, да заснеме ежедневието и концертите му в провинцията, за да му направи документален портрет. 

Най-добър актьор, Сезар 2019

Най-добра музика за Венсан Бланшар и Ромен Греф, Сезар 2019