Програма "Кино в училище" през декември

Безплатни прожекции от програмата "кино в училище" на сдружение "Арте Урбана Колектив", която цели да запознае децата и младежите с естетиката и езика на киното. Класики и съвременни филми, част от европейската платформа за кинообразование CinEd.

понеделник 17 декември, 10:00 - 12:00 ч. 

Как прекарах края на света

Режисура: Каталин Митулеску, 2005 

Букурещ, 1989 – последната година от диктатурата на Чаушеско. 17-годишната Ева живее с родителите си и 7-годишния си брат, Лали. Ева е много красива. Влюбена за пръв път, тя открива трудностите на юношеството и сложността на живота на възрастните. Ева има тайна мечта, която е споделила единствено с брат си: да избяга от Румъния и да пътува по света.

на румънски с френски субтитри

подходящ за деца над 11-годишна възраст

понеделник 17 декември, 13:00 - 15:00 ч.

Кино-ателие:


Дискусии и прожекции на откъси от филмите:

"Малката кибритопродавачка“ (Жан Реноар), "Мушет" (Робер Бресон), "Крадци на веросипеди" (Виторио Де Сика), "Манди" (Александър Макендрик), "Светлините на града" (Чарли Чаплин), "Отнесена от духовете" (Хаяо Миядзаки), "Камък в джоба" (Жоаким Пинто).

 

 

Филмите са част от тазгодишното издание на програмата по кинообразованието "Киното, сто години младост" на Френската национална филмотека

сряда 19 декември, 17:30 - 20:00 ч.

400 пакости

Режисура : Франсоа Трюфо, 1959

Неразбиран от родителите си, дванадесетгодишният Антоан Доанел е твърде буен ученик. Многократно наказван, той решава да избяга от училище. В продължение на няколко дни, води свободен живот в компанията на приятеля си Рене, стигайки до дребни кражби, за да оцелее. Докато полицията не се намесва. 

​четвъртък 20 декември, 10:00 - 11:30 ч. 

Празничен ден

Режисура: Жак Тати, 1947

Всичко е спокойно в това село в централна Франция, когато пристига панаирът със своите ремаркета. Празникът се настанява: въртележки, фанфари, лотария и едно пътуващо кино, в което Франсоа - пощальонът, открива филм за пощите в Америка. Търсен и желан от жителите на селото, той ще направи обиколка в „американски стил“ на стар велосипед...

на френски език

подходящ за деца над 6-годишна възраст

 

 

​четвъртък 20 декември, 14:00 - 15:30 ч. 

Синият тигър

Режисура: Петр Укропек, 2012

В град, управляван от безскрупулен кмет, старата ботаническа градина е застрашена от унищожаване, а на нейно място е планиран увеселителен парк. Само едно същество може да предотврати това: Синият тигър. От сега нататък Йоханка и Матиаш трябва да пазят тигъра от лошите помисли на кмета и неговите поддръжници, за да спасят градината.

на чешки с френски субтитри

подходящ за деца над 6-годишна възраст