Белите рицари

Петък 12 май, 19.00, зала Славейков

2015, 1ч. 52 мин.

Режисьор : Жоашим Лафос, Сценарий: Жоашим Лафос, Тома ван Зулден, Бюл Декарпентри, Оператор: Жан-Франсоа Хенсжен, Монтаж: Софи Веркрюис, Музика: Апара, С участието на: Венсан Линдон, Луиз Буржоан, Валери Донцели, Реда Катеб

„Белите рицари“ е вдъхновен от аферата около „Зоевият ковчег“ – неправителствена организация, която през 2007 се опитва да даде за осиновяване на френски семейства африкански деца, изхождайки от принципа, че ще имат по-добро бъдеще във Франция, отколкото в опустошената от войната им родина.  

За разлика от предишните филми на режисьора Жоашим Лафос, в които действието се развива в тесен семеен кръг и обект на изследване са семейните взаимоотношения, тук той се впуска в приключенския жанр. Но продължава да изследва една проблематика, която присъства във всичките му проекти – „покритият с добри намерения път към ада“. В историята с неправителствената организация, режисьорът търси не истината, а субективност, която може да разкрие пространство за творчество. В ролята на ръководителя на организацията, поставя Венсан Линдон, заради неговия чар и способност да съблазнява – качества, които единствени биха обяснили успеха на подобна екстремна мисия.

Жоашим Лафос разказва за съвместната си работа с прочутия актьор : „Неговият интелект беше като подарък за мен. Във всеки кадър, всека сцена, той ми позволи да поставяме под въпрос това, което правим… Не трябва да се приема, че режисьорът е единственият, който знае какво става на снимачната площадка.

 

 

Филмът е отличен с награда за режисура на Международния филмов фестивал Сан Себастиян 2015.