Огюстин

ОГЮСТИН

Събота 27 май, 16.00

2012, 1 час 42 мин.

Режисьор : Алис Уинокур

Сценарий: Алис Уинокур

Оператор: Жорж Лешпатоа

Монтаж: Жюлиен Лашре

 

 

Музика: Джойслин Пук

С участието на: Венсан Линдон, Соко, Киара Мастрояни

Париж, зимата на 1885. В болницата „Питие-Салпетриер“, знаменитият д-р Шарко изучава една мистериозна болест – истерията. Деветнадесетгодишната Огюстин става любимият му обект на изследване и звезда в демонстрациите на хипнотични пристъпи. От предмет на изследване, тя се превръща в обект на желание.

Из интервю с режисьорската Алис Уинокур

Как открихте историята на Огюстин?

Огюстин, като муза на Шарко, е била и звездата на неговите проучвания – най-фотографираната, най-наблюдаваната, до деня в който бяга от болницата, облечена като мъж… Четох много за опитите, които са били правени с нея… Започнах да се питам… Какво се е случвало извън тях, какви са били отношенията между Шарко и нея. Това отприщи въображаемото ми.

Защо тази болест е смущавала толкова обществения ред?

Истерията е бунт… Жените са давали израз на чувството си за безпомощност и са заявявали исканията си чрез своето тяло. И въпреки, че истерията е еволюирала едновременно с обществото и бунтът на жените е още актуален.

(Интервю на Мишел Халберстад)

Алис Уинокур е родена през 1976 в Париж. Завършва Фемис като сценарист, режисира няколко късометражни филма, селекционирани за редица международни фестивали. Филмът й „Кухня“ е включен в официалната селекция на фестивала в Кан, а „Вълшебен Париж“ печели голямата награда на фестивала Кобург. „Огюстин“ е първият й пълнометражен филм.