Représentation du spectacle Maldoror d'Ani Vasseva, Leonid Yovchev et Meteor

Le spectacle d'Аni Vasseva Maldoro sera joué (en langue bulgare) à l'Institut français le 31 mai à partir de 19h30

Тандемът на режисьорката Ани Васева и актьора Леонид Йовчев, заедно с философа Боян Манчев, (централни фигури на групата Метеор), представя на 31 май от 19:30, във Френски институт в София,  моноспектакълът “Малдорор” по “Песните на Малдорор” на граф дьо Лотреамон.

Легендарната за авангардите от последния век творба се появява през 1869, издадена под псевдонима граф дьо Лотреамон. Роденият в Уругвай енигматичен французин Изидор Дюкас публикува „Песните на Малдорор” една година преди смъртта си, на 23-годишна възраст. Творбата, преоткрита половин век по-късно от сюрреалистите, е измежду тайните и явни обсесии на Метеор от самото начало на съществуването на групата. Екипът на спектакъла си поставя рискованата цел да претвори мрачния и загадъчен поетически текст на Лотреамон, населен с макабрени кошмарни видения и апокалиптични предзнаменования, в съвременна театрална творба.  За тази цел Васева и Йовчев мобилизират характерните за работата на Метеор методи: ексцесивен сценичен ритъм, упорство в търсенето и овладяването до виртуозност на нови театрални и езикови техники, сътворяването на хипнотично въздействащо, фантастично театрално пространство. 

Спектакъл за Другото на човешкото и Другото на театъра.

 

МАЛДОРОР

по „Песните на Малдорор”, в превод на Стефан Гечев

сценична версия: Ани Васева

 

режисьор: Ани Васева

теория: Боян Манчев

 

моноспектакъл на Леонид Йовчев

Спектакълът е осъществен с любезното съдействие на Френски институт, София", галерия "Етюд" и Галина Борисова

Билети на касата на Френския институт

8 лв. за ученици, пенсионери

10 лв. за възрастни

Леонид Йовчев бе отличен с ИКАР 2016 за водеща мъжка роля за "Малдорор" по Лотреамон, реж. Ани Васева, Театрална група "Метеор" и за Гео Милев в "Гео" по Христо Карастоянов, реж. Иван Добчев, Народен театър "Иван Вазов"