Намиране на жилище

Студентски общежития

Le Centre national des œuvres universitaires et scolaires (CNOUS) към Министерството на Националното образование разполага с 28 регионални центъра - Centres régionaux des œuvres universitaires et scolaires (CROUS). Те отговарят за студентските общежития, които обикновено са разположени в близост до университетските центрове.

Право на студентско общежитие към CROUS имат кандидатите ненавършили 30 години.

Месечният наем за мебелирана стая (средно 10м2) е около 150 €, без помощта получавана от CAF (Caisse d`allocations familiales). В тази сума са включени всички разходи (ток, вода, застраховки).

В някои студентски общежития от този тип, CROUS предлага също така и гарсониери. Месечният наем за тях е от 220 € до 350 € (всички разходи са включени).

За да бъдете настанени в студентско общежитие, е необходимо между 15 януари и 31 май да попълните в Интернет формуляра « Dossier social étudiant » към съответния CROUS. Приемът не е автоматичен, зависи от броя на свободните места (твърде ограничени за Париж и региона) и се извършва по социални критерии.

http://www.cnous.fr

La cité internationale universitaire de Paris (CIUP)

Условията за приемане в CIUP са следните:

- ненавършени 30 години

- да имате ниво магистър

- да сте записани във висше учебно заведение в департамента Ile-de-France, чиито дипломи са признати от френската държава.

Записването е в сайта http://www.ciup.fr

Студентски общежития с частно финансиране

Този тип общежития се финансират от частни фондове и са предназначени единствено за студенти. По принцип те са разположени в близост до университетите, предлагат по-високо ниво на комфорт , но са и по-скъпи. Те са нещо средно между студентско общежитие към CROUS и хотелска стая.

L`Association pour le développement économique du logement étudiant (ADELE) предлага в Интернет страницата си списъци с общежития и студентски квартири в цяла Франция и възможност за резервация онлайн.

http://www.adele.org

Les Résidences Estudines. Месечните тарифи за малка мебелирана гарсониера варират от 330 € (в провинцията) до 630 € (в Париж). Възможност за резервация онлайн. http://www.estudines.fr

ICADE предлага 50 общежития Les Lauréades във всички големи градове във Франция. Тарифите се движат от 300 € до 500 € на месец в провинцията и от 400 € до 600 € за Париж и околностите.

http://www.icade-immobilier.com

LE CLEF – център за настаняване на студентите във Франция. Предлага жилища в Гренобъл, Руан, Еврьо. Месечните наеми за гарсониера с кухненски бокс варират от 250 € до 380 € (с включени разходи) в зависимост от града и от общежитието.

www.logetudes.com

Други възможности за настаняване

MGEL LOGEMENT

MGEL Logement предоставя възможност за настаняване в студентски общежития с приоритет на български студенти приети във френски университети и в частност в регионите Алзас, Шампан-Aрден и Лорен.

www.mgellogement.fr

http://www.mgellogement.fr/foreign/?lang=bu

Housing Anywhere

Plateforme de logements pour étudiants internationaux.

https://housinganywhere.com/fr

Стая под наем

Понякога частни лица дават стая под наем в собственото си жилище. Наемите са различни в зависимост от града и от размера на стаята. За информация, собствениците често слагат малки съобщения на таблата за обяви в университетските центрове.

Съжителство

Все повече студенти с ограничени финансови възможности предпочитат формата на съжителство. По принцип става дума за сравнително големи апартаменти, от две, а често и повече стаи, в които първоначалният наемател търси съквартирант, за да си подели с него наема. По този начин съквартирантът ползва самостоятелна стая и общите помещения на апартамента срещу 280 € - 380 € на месец.

В многобройни сайтове може да се намери информация за тази възможност, добри съвети за успешно съжителство както и модел на споразумение, определящо правилата за съвместен живот между съквартирантите.

http://www.colocation.fr

http://www.kel-koloc.com

http://www.appartager.com

Частни пансиони

Наемането на стая в частен пансион може да бъде интересен избор за онези, които не обичат самотата. Важно е да се знае, че тези пансиони почти винаги са религиозни (най-често католически).

Резервации за следващата учебна година се правят още през месец януари. Тарифите са различни в отделните пансиони. За самостоятелна стая – между 300 € и 500 € (с включени разходи). Формулярите за кандидатстване се предоставят от съответния  пансион.

- L`Union nationale des maisons dtudiants (UNME) обединява около сто пансиона и общежития от този тип http://www.unme-asso.com

- Интернет страницата на l`Office de tourisme et des congrès de Paris предоставя информация за студентските пансиони в Париж http://www.paris-touristoffice.com

Организация ATOME

Основна дейност – организира настаняването на чуждестранни студенти в семейства в Париж http://www.atomeparis.com

Сайтът IMMOJEUNE

Сайтът е безплатен и улеснява намирането на жилище в студентско общежитие, в частния сектор или наемане чрез агенция за недвижими имоти.

www.immojeune.com

Възможности за временно настаняване

Ако предпочитате да търсите жилище след като вече сте във Франция, трябва да сте наясно с възможностите за настаняване в първите дни от пребиваването ви.

Младежки спални

За да ги ползвате трябва да имате карта с валидност една година, даваща достъп до международната мрежа от младежки спални.Цените варират в зависимост от предлаганите услуги. Една нощувка струва около 25 €.

http://www.fuaj.org

Union Nationale pour l’Habitat des Jeunes (UNHAJ)

UNHAJ обединява повече от 330 членове (асоциации или друг вид структури) в 250 града, които предлагат възможности за настаняване и различни услуги (работа, здравеопазване, хранене, културни мероприятия) за младежи от 16 до 30 години.

http://www.unhaj.org

Финансова помощ за жилище

За да покрият част от наема за жилище, студентите имат право на финансова помощ, отпускана от Caisse d`allocations familiales (CAF) http://www.caf.fr

Съществуват два вида помощи, които не могат да бъдат получавани едновременно: APL и ALS.

APL - персонализирана помощ за жилище. Тя се отпуска при определени условия на наемателите на нови жилища и на апартаменти HLM, за които има сключен договор между собственика и държавата.     

 ALS - социална помощ за жилище. Тя се отпуска на наематели на жилища, за които няма сключен договор между собственика и държавата. Всеки студент, който няма право на APL, има право на ALS, независимо от доходите си.

- Наемодателят е този, който попълва и подава в CAF формулярите за APL. За ALS формулярите се попълват и изпращат от самия студент.

- Помощта, отпускана на повечето студенти е ALS, а не APL.

- Размерът на отпусканата помощ варира в зависимост от наема, дохода, вида на жилището и местоположението му.

- APL се отпуска от CAF директно на наемодателя, като наемателят доплаща на собственика остатъка до пълния размер на наема. ALS по принцип се отпуска на наемателя.

- Ако наемателите на жилището са двама, това не дава право на две помощи.

- Не търсете във всички агенции “жилища по договор с CAF”. Частните жилища рядко са с договор. За да получите ALS е достатъчно жилището да отговаря на изискванията за елементарни удобства, нещо на което отговарят 95% от наличния фонд

- CAF отпуска финансовата помощ сравнително бързо: документите се обработват и изплащането става най-късно от 6 до 8 седмици след подаването им.

- ALS или APL не са “студентски помощи”. Всички хора с ниски доходи имат право на тях.

Повече информация, свързана с намирането на жилище във Франция, можете да намерите също така в сайта на Агенция Campus France Париж :

http://www.campusfrance.org/fr/page/trouver-un-logement